Sisällön tarjoaa Blogger.

Omatoiminen ja halpa safari Krugerin kansallispuistossa

Krugerin kansallispuisto on varmastikin yksi helpoimpia, ellei helpoin kohde toteuttaa omatoiminen ja siten edullinen safari Afrikassa. Kansallispuiston asfaltti- ja hiekkateillä on helppo ajaa vuokra-autolla, eikä siellä pääse eksymään. Puiston sisältä löytyy laatutietoisille tasokasta ja hintavaa majoitusta, mutta kansallispuisto tarjoaa ennen kaikkea pienemmällä budjetilla matkustavalle sopivia majoitusvaihtoehtoja. Ruoastakaan ei tarvitse huolehtia, sillä Krugerin suurimmista leireistä löytyy ravintolat, joissa on hyvä täyttää vatsakumpua eläinten bongailun välissä. Kahden vierailukerran kokemuksella voimme lämpimästi suositella Krugerin kansallispuistoa ensimmäiseksi safarikohteeksi, jos vain autolla ajaminen tien vasemmalla puolella ei pelota. 
Halvat lennot Johannesburgiin


Etelä-Afrikka ja Krugerin kansallispuisto ovat siinäkin mielessä hyviä vaihtoehtoja budjettisafarille, että Johannesburgiin saa lentoja hyvinkin edullisesti. Tälläkin hetkellä KLM:n yhden vaihdon lentoja Helsingistä Johannesburgiin saa syksylle reilulla 400 eurolla. Yleisesti lentoja saa noin 500-600 eurolla. Jos haluaa jatkaa matkaa lentäen, Krugerin kansallispuistoon voi lentää suoraan, jolloin aikaa ei tuhraannu ajopäiviin. Lennot Johannesburgista Skukuzan lentokentälle maksavat noin 250-300 €. Skukuzassa on Avisin vuokraamo, joten vuokra-auton voi noutaa myös sieltä. Tämä on helppo ja erittäin turvallinen tapa tutustua Krugeriin, mutta silloin näkee vain kansallispuiston, eikä sitä millaista muualla Etelä-Afrikassa on.


Auton vuokraaminen Etelä-Afrikassa


Me olemme molemmilla kahdella kerralla vuokranneet auton Johannesburgin lentokentältä ja ajaneet sieltä noin 400 kilometrin matkan Krugeriin. Matkalla olemme yöpyneet Nelspruitissa, jossa on runsaasti edullista majoitustarjontaa. Reitti Johannesburgista Krugeriin on helppo ajaa. Se on suurimmaksi osaksi moottoritietä ja matkalla on tietulleja (maksut ovat yhteensä muutamia kymmeniä euroja per suunta). Niitä varten täytyy olla paikallista valuuttaa eli randeja. 

Liikenne on valoisalla suhteellisen rauhallista, mutta emme suosittele ajamista pimeällä. Maaliskuun reissulla meillä jäi Krugerista paluu hieman myöhäiseksi ja ajoimme pari viimeistä tuntia pimeällä. Tuntui, että kaikki epämääräiset kotterot olivat kaivautuneet pimeän myötä koloistaan ja eksyneet moottoritielle ajamaan 60 km/h ilman ainuttakaan tuikkua edessä tai takana. Samaan aikaan bemarit viuhahtelivat toista kaistaa 170 km/h. 

Etelä-Afrikan autokanta on hyvin vaihtelevaa, mutta liikenteessä on paljon arvokkaampiakin autoja. Autonvuokraus on edullista. Pienimmät autot saa viikoksi vuokralle alle sadalla eurolla. Eikä bensa maksa lähellekään samaa kuin Suomessa. Krugerissa voi ajaa pelkästään asfalttiteitä, mutta koska lisäfiilistä ja enemmän reittivaihtoehtoja saa ajamalla myös hiekkateitä, kannattaa harkita isomman maavaran omaavan auton vuokraamista. Isommassa autossa on myös se etu, että korkeammalta voi nähdä eläimet paremmin. Nelivetojen viikkovuokrat pyörivät halvimmillaan noin 250 euron luokassa.Kansallispuistomaksuilla tuet puiston toimintaa ja eläinten suojelua


Kansallispuiston pääsymaksu on samalla suojelumaksu, jolla rahoitetaan puiston toimintaa. Afrikan ulkopuolelta tuleville vierailijoille se on tällä hetkellä 304 randia (21 €) päivää kohden. Tämän maksaa mielellään, kun tietää, että se menee hyvään tarkoitukseen. Summa on sitä paitsi huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Tansanian puistoilla. Jos majoitut puiston sisällä (ehdottomasti kannattaa!), puistomaksu maksetaan majoitusvarauksen yhteydessä. Mikäli vierailet puistossa vain päiväseltään, maksun voi maksaa portilla. Luottokortit käyvät Krugerissa ja Etelä-Afrikassa lähes joka paikassa.

Krugerin kansallispuiston omat majoitukset ovat vuokrattavissa Sanparksin sivuilta. Kansallispuiston majoitukset ovat perustasoisia pyöreitä "mökkejä". Puistossa on myös paljon teltta- ja asuntoautopaikkoja. Me olemme majoittuneet aina näissä mökeissä. Osassa on keittiö, mutta halvemmissa vain jääkaappi. Puistossa on lukuisia eri leirejä (rest camp), joista osa on pääleirejä ja osa pienempiä leirejä. Pääleireissä on eniten palveluja, kuten kauppa ja ravintola. Osassa on myös uima-altaat.

Edullisimpien mökkien hinnat pyörivät kahdelta hengeltä 1000 randin (tällä hetkellä 68 €) molemmin puolin. Leirit ovat aidattuja, joten niissä ei eläimiä tarvitse pelätä. Toisaalta iltaisin ei myöskään voi kuunnella eläinten ääniä tai fiilistellä sitä, kun norsut kulkevat mökin ohitse, kuten yksityisellä safarilla. Apinoita tosin joutuu hieman varomaan, koska ne yrittävät tunkea itsensä joka paikkaan ja varastaa kaiken käsiinsä saavan ruoan. Eräänä aamuna yksi apina pääsi yllättämään ihan kunnolla, koska se hyppäsi meidän autoon! Olikin ihan oma operaationsa saada apina ulos autosta, koska sekunneissa se säksätti takapenkillä sipsipussi kourassa hyvin omistushaluisen oloisena.


Sataran leirin mökkejä.

Skukuzan mökki sisältä.

Ylimääräinen matkustaja, joka jouduttiin häätämään autosta.

Apinat ovat suloisia, mutta osaavat olla melkoisia kiusankappaleita.

Suloinen antilooppi Crocodile Bridgen leirissä.

Lower Sabien ravintolassa on kaunis terassi ja hienot maisemat.

Myös Sataran leirissä on toisella ravintolalla hieno terassi, jossa on mukava nauttia lounas varjon alla.


Eläinten keskellä ajaminen


Krugerissa eläimet tulevat todella lähelle. Sitähän toisaalta toivookin, mutta etenkin norsujen kanssa se oli ensimmäisellä kerralla hieman kuumottavaa. Niillä kun on massaa ja voimaa suuttuessaan aiheuttaa pahaakin jälkeä autolle ja matkustajille. Yksityisiltä safareilta olemme kuitenkin oppineet asiantuntevilta oppailta, että norsujen kohdalla kannattaa ajaa niiden reitille tai sen lähelle, josta ne ovat kävelemässä. Sitten vain auto sammuksiin ja antaa norsujen kävellä kaikessa rauhassa ohitse. Jos norsu kävelee tiellä, sitä ei missään nimessä kannata lähteä ohittelemaan, vaan antaa sen siirtyä rauhassa tieltä sivuun. On todella harvinaista, että norsut tekisivät Krugerissa mitään autoille, joten ei kannata liikaa sitä hermoilla, mutta eläimiä pitää kuitenkin kunnioittaa. Kansallispuistossa ollaan niiden mailla. Tämä tulee huomioida myös ajonopeudessa, koska milloin tahansa tielle saattaa hypätä mikä tahansa eläin. Niitä liikkuu Krugerissa huomattavasti enemmän kuin hirviä Keski-Suomessa.

Ikkunoita voi pitää auki, jotta voi kuunnella luonnon ääniä (unohda musiikin huudattaminen), mutta raajat pitäisi pitää auton sisäpuolella. Puistossa on jonkin verran aitaamattomia näköalapaikkoja, joissa voi nousta autosta jaloittelemaan. Kannattaa kuitenkin vilkaista vähän ympärilleen, ettei juuri sillä hetkellä ole leijonalaumaa näkyvissä.

Krugerin yleisillä alueilla ei saa ajaa offroadia, vaan tiellä tulee pysyä. Tämä koskee ihan kaikkia, myös kaupallisia safariautoja. Tästä syystä en näe mitään syytä, miksi mennä Krugerin yleisille teille järjestetylle safarille. Nämä autot saavat ajaa täsmälleen samoja teitä, samoilla säännöillä kuin kuka tahansa muukin. Safarista vain joutuu maksamaan enemmän, istumaan ahtailla penkeillä monien muiden kanssa, eikä saa itse päättää aikatauluista, mihin mennä tai kuinka kauan haluaa katsella eläimiä.
Edullinen safari omien aikataulujen mukaan


Käytännössä, jos Krugerissa haluaisi yöpyä neljä yötä, kuten me yövyimme, hinnaksi tulee neljä kertaa puistomaksu (sitä ei tarvitse maksaa siltä päivältä, jolloin poistuu puistosta) sekä neljän yön majoitus. Yhteensä näistä tulee kahdelta hengeltä noin 6500 randia eli noin 445 euroa. Henkeä kohden siis reilu kaksi sataa euroa. Tähän päälle auton vuokra ja bensat eli reilut 100 euroa per nenä. Noin 300 euroa viidestä safaripäivästä ei ole paha hinta vai mitä? Jos matkaan lähtee enemmän kuin kaksi henkeä, kustannuksia saa vielä tuostakin pienemmäksi. Hintaan tosin kannattaa laskea mukaan vielä malarianestolääkkeen kustannus, sillä Kruger on malaria-aluetta. Ei siellä hyttysiä ole juurikaan näkynyt, mutta turha ottaa riskejä.

Krugerissa saa ajaa auringonnoususta auringonlaskuun. Aikataulut vaihtelevat talvisin ja kesäisin, mutta päivässä on keskimäärin 12 tuntia aikaa viettää eläinten keskellä. Kun yöpyy kansallispuiston sisällä, pääsee aikaisemmin liikkeelle eläinten keskelle kuin jos yöpyisi puiston ulkopuolella, koska ulkoportit avataan myöhemmin kuin leirien portit.

Ehdottomasti parasta safarilla on, kun ei tiedä yhtään, mitä minkäkin mutkan takaa tulee vastaan. Maaliskuussa ehdoton ykkösylläri oli pusikosta suoraan automme edestä rynnännyt virtahepo. Sillä tuntui olevan tuli hännän alla ja jos olisimme olleet 10 metriä edempänä, se olisi voinut hyvin törmätä autoomme, sellaisella vauhdilla se tuli tien yli pensaiden seasta. Tuollaisen, enimmillään yli kolme tonnia painavan eläimen eteen ei tee mieli joutua, kun sillä on täysi vauhti päällä. Nämä ovat niitä kokemuksia, jotka jäävät mieleen. Luonnossa asiat tapahtuvat toisinaan niin nopeasti, että kamerakaan ei ehdi mukaan, mutta onneksi muistot jäävät mieleen siitä huolimatta.

Kruger on ympäri vuoden matkakohde, mutta tulen tulevassa postauksessa kertomaan vähän tarkemmin sade- ja kuivan kauden eroista, sillä ne ovat melko merkittävät. 

Jäitkö kaipaamaan lisätietoja? Lue myös reilut kaksi vuotta sitten kirjoittamani postaus Tonnilla safarille - ohjeita Krugerin kansallispuistoon.


Miltä safari Krugerissa sinusta kuulostaisi?


Seuraa blogia:

14 kommenttia

 1. Nonnih, mun on päästävä safarille! Olenkin jo odottanut, milloin se safarikuume iskee kunnolla. Mutta siis ei tosiaan kuulosta pahalta lainkaan nuo mainitsemasi hinnat. Ja jos oikein olen ymmärtänyt niin ilmeisen turvallista tuolla suunnalla on liikkuakin, ainakin valoisaan aikaan? Tämähän täytyykin laittaa nyt sitten tulevien matkojen listalle! Kiitos taas upeista kuvista! Kirahvit❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Pahoittelut safarikuumeesta!

   Kyllä Etelä-Afrikka mielestäni on mainettaan turvallisempi. Ei siellä valoisan aikaan tarvitse mitenkään liikkumista pelätä. Toki tervettä järkeä kannattaa käyttää, eikä pysähdellä syrjäseuduille epäilyttävien tyyppien kohdalle. :D Johannesburgin tiettyihin alueisiin nyt tietenkin kannattaa suhtautua vakavuudella, mutta esim. Nelspruit on tuntunut hyvin turvalliselta ja moottoritien varrella on hyviä ja turvallisia pysähtymispaikkoja, jossa on huoltoasemat, ravintolat yms. Kansallispuiston sisällähän ei sitten tarvitse huolehtia yhtään.

   Poista
 2. Tästä postauksesta tuli taas niin järjetön Afrikka kuume, että on varmaan pakko ehdottaa miehelle syksyn reissuksi safaria Pohjois-Amerikan sijaan.:o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-ou! Vai näinkö pääsi käymään. :D Molempi parempi! Ei olisi mulle ainakaan helppo valinta, kun kummistakin maanosista löytyy niin upeita paikkoja.

   Poista
 3. Olipa ihanan informatiivinen postaus ja karisti ainakin omat ennakkoluulot siitä, että safari on aina ihan superkallista! Kiitos tästä! :) Afrikka-kuume sen kuin nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos tästä oli hyötyä! Safarin voi tosiaankin toteuttaa niin monella eri budjetilla. Mekin pitkään ajateltiin, että se maksaa väkisinki monia tuhansia, mutta kyllä reilusti halvemmallakin selviää. :)

   Poista
 4. Suurkiitos tästä postauksesta! Meillä on tosiaan (halvat) lennot Johannesburgiin syksyksi varattuna, joten tästä saadaan paljon hyviä vinkkejä. Aika samalla sapluunalla on tarkoitus reissata eli auto heti Johannesburgista kehiin ja useamman yön majoitus Krugerin sisäpuolella. Lentojen lisäksi ei olla vielä varattu muuta, mutta ainakin alustavana ideana olisi kokeilla telttamajoitusta noissa leireissä. Yllätävän hienoja ovat nuo fasiliteetit noissa leireissä kuviesi mukaan! Moni, jolle olemme reissusuunnitelmista kertonut, on pitänyt meitä jotenkin pähkähulluina ja uhkarohkeina, kun omatoimimatkalle tuonne aiomme, joten jatkossa aion ohjaita epäilijät lukemaan tämän blogikirjoituksen :) Tiedätkö muuten tuosta malarialääkkeestä, että onko se tarpeellinen Krugerissa ympäri vuoden? Jostain luin, että kuivaan vuodenaikaan sitä ei tarvitsisi. (Joka tapauksessa varmistan asian lääkäriltä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän hyvin tuon ihmisten ihmettelyn, kun kertoo lähtevänsä roadtrippailemaan Afrikaan. :D Etelä-Afrikka on kuitenkin monilta osin hyvin länsimaalainen, vaikka sieltä löytyy todella köyhiäkin alueita. Krugerin palvelut on kuitenkin todella hyvää tasoa ja täyttää mielestäni länsimaiset standardit.

   Minäkin olen kuullut tuon, ettei malarianestoläkitystä tarvitsisi kuivalla kaudella, mutta ainakin meille lääkäri sitä suositteli siitä huolimatta. Paikallisethan ei tuolla käsittääkseni mitään lääkkeitä syö, vaan käyttää vain hyttysmyrkkyä. Marraskuussa ei näkynyt yhtään hyttystä, eikä kyllä nyt maaliskuussakaan.

   Poista
 5. Hyvä postaus! Me oltiin myös omatoimireissulla ja kaikki meni hyvin. Olimme vähän pidempään puiston alueella, kun kaveri harrastaa luontokuvausta ja kustannuksia säästääksemme olimme osan öistä teltassa. Se oli ihan ok ja vähän enempi kuuli niitä eläinten ääniä aamuisin. On aika vänkä tunne herätä leijonan karjuntaan, vaikka tietääkin, että se tulee jostain kaukaa aidan takaa.

  Yksi juttu kirjoituksessa oli mistä olen eri mieltä. Se oli tuo ohjatuille safareille osallistuminen. Siellä kun ei tosiaan saanut itsekseen kulkea auringon laskun jälkeen, niin ilta/yösafari oli kyllä aika erilainen kokemus. Näimme mm. kun kahdelle leopardille tuli tappelu puussa! Wau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Tuo iltasafariasia oli hyvä pointti. Nehän on tosiaan kansallispuiston itse järjestämiä ja silloinhan siellä on tiet mukavasti vapaana, kun muita ei saa olla liikkeellä. Kansallispuiston "safariautot" oli kyllä melkoisia busseja ja viisi penkkiriviä vierekkäin ei näyttänyt kovin kivalta, mutta on varmasti silti hieno kokemus.

   Viittasin noilla järjestetyillä safareilla päiväsaikaan tehtäviin, ulkopuolisten toimijoiden järjestämiin safareihin. Tyyliin "Mike's safari" noutaa kansallispuiston ulkopuolella olevasta hotellista autollisen turisteja ja tuo puiston alueelle ihmettelemään eläimiä. Näitä en suosittele, vaikka on nekin varmasti parempi kuin ei safaria ollenkaan. :)

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Jestas sentään, että täällä taas matkakuume nousee! Aivan ihania paikkoja. Lähden kyllä kanssa joskus vielä tuollaiselle safarille. Apinat ovat todella suloisia, mutta uskon, että osaavat olla myös kiusankappaleita =D. Jos koskaan lähden tuonne sunnalle, kolaan tämän sinun blogin sitä ennen läpikotaisin =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ne jutut odottaa uutta lukuhetkeä, jos joskus satut Etelä-Afrikkaan eksymään. :) Suosittelen! Siellä olisi paljon kuvattavaa. ;)

   Poista
 8. Enpä ole ikinä osannut safarista haaveilla, mutta tämän postauksen myötä alkoi kyllä kiinnostaa! Hintakaan ei olisi paha!

  VastaaPoista

Kysyä saa ja kommentit on toivottuja :)