Sisällön tarjoaa Blogger.

Rovos Rail - luksusjunamatka

Nuorempana matkustin paljon junalla. Lahti - Helsinki väli tuli erittäin tutuksi, kun suhasin sitä väliä parhaan ystäväni luokse Vantaalle. Myös opiskeluaikana junalla tuli liikuttua Etelä-Suomen ja Pohjanmaalla sijaitsevan opiskelupaikkakunnan väliä. En kuitenkaan ole ulkomailla liikkunut paljoakaan junilla. Vaikka käytyjä maita on takana jo yli 50, vain murto-osassa olen matkustanut junalla. Kaupungeissa toki metrolla, mutta sitä ei kai lasketa. 

Yksi pidempi matka on kuitenkin tullut aiemminkin junalla ulkomailla taitettua. Ei ollut viiden tähden palvelusta tietoakaan, kun matkustimme Intiassa Delhistä kahden ja puolen päivän mittaisen matkan maan eteläosiin, Chennaihin. Olimme tuolloin varanneet mukaamme paljon erilaista kuivamuonaa, koska me molemmat olimme Tomin kanssa sitä mieltä, ettei junassa myytävää ruokaa uskaltaisi syödä ruokamyrkytyksen pelossa. Itse matka oli kuitenkin hieno kokemus ja siitä on positiiviset muistikuvat, vaikka Intia muuten näyttäytyy mielessäni hyvin negatiivisessa valossa. 

Nyt melko tarkalleen viisi vuotta tuon Intiassa toteutetun pitkän junamatkan jälkeen, olimme jälleen ajallisesti suunnilleen kauan kestävällä junamatkalla. Etelä-Afrikan Rovos Raililla vain ei ollut pelkoa ruokamyrkytyksestä. Söimme kolme kertaa päivässä fine diningia ja nautimme ylellisestä palvelusta. Makoillessamme sviittimme parivuoteella ja katsellessamme ohi viistäviä maisemia, tuli silti mietittyä kerran jos toisenkin tuota Intian junamatkaa. Tomi kertoili myös juttuja Trans-Siperian junamatkalta, jonka hän oli tehnyt ennen kuin tunsimme toisiamme. 


Auringonlaskua oli paras ihastella junan perässä olevasta maisemavaunusta.

Etelä-Afrikan perusmaisemia.


Juna, joka ei ole koskaan aikataulussa


Rovos Rail ei koskaan pysy aikataulussa. Sen tiesimme jo etukäteen ja hyttipalvelijamme muistutti meitä siitä vielä uudelleen nähdessään minun silmäilevän aikataulua vain puolisen tuntia asemalta lähtömme jälkeen. Aikataulussa luki, että söisimme lounaan kello 13 Drakensbergin vuorten tullessa näköpiiriin. Se kuulosti hienolta. Samalla kuitenkin mietimme, että haluaisimme olla silloin kuvaamassa maisemaa, emme syömässä. Tämä ei kuitenkaan koitunut ongelmaksi.

Kellon ollessa yksi, istuimme koristeellisessa ravintolavaunussa junan seisoessa paikallaan jollain paikallisasemalla. Emme olleet päässeet kovinkaan kauas Pretoriasta, koska aiemmin sinä aamuna jokin toinen juna oli suistunut raiteiltaan. Tästä syystä koko junaliikenne oli hieman sekaisin. Onneksi meillä ei tosiaan ollut niitä aikataulupaineita. Sen sijaan meillä oli edessämme ruokailuvälinekattaus valkoisen pöytäliinan päällä ja pian viereemme ilmaantui tarjoilija kysymään saisiko hän kaataa meille alkupalalle suositeltua eteläafrikkalaista viiniä. Kaikki matkustajat ja suuri osa henkilökunnasta oli valkoihoisia. Samaan aikaan ikkunan takana oli juna-asemalla jonkinlaisten kaltereiden takana suuri määrä köyhiä tummaihoisia odottamassa heidän junansa saapumista. Välissä oli vielä vartija turvaamassa Rovos Railia.

Siinä istuskellessamme maailman ylellisimmäksi tituleeratussa junassa ja katsellessamme ikkunasta ulos ihmisiä, joista suuri osa todennäköisesti on hyvin köyhiä, kävimme läpi melkoisen tunteiden kirjon. Tilanne oli kummallinen ja rehellisesti sanottuna hieman epämukavakin. Miten etuoikeutettuja me olimmekaan ja miten epäoikeudenmukainen paikka maailma onkaan. Maailman rikkaudet eivät jakaudu tasaisesti. Tunsimme omantunnon piston, vaikkemme edes ole rikkaita. Emme länsimaalaisella mittapuulla edes mitenkään varakkaita. Silti tunsimme tuolla hetkellä itsemme melkoisiksi kroisoksiksi istuessamme siinä ravintolavaunussa joukon tarjoilijoita palvellessa meitä. Toivoimme junan lähtevän liikkeelle, jotta meidän ei tarvitsisi enää tuntea syyllisyyden tuskaa, vaikka emme olleetkaan tehneet mitään väärää. Eihän junamatkamme ollut millään tavalla pois näiltä ihmisiltä. Olimme vain saapuneet Afrikkaan vauraasta länsimaasta. Silti tilanne tuntui pahalta.


Rovos Railin ravintolavaunu.

Lounasta odottamassa.

Pan-fried linefish on a bed of spinach tagliolini with tomato coulis, balck olives and capers. Älkää laittako minua suomentamaan tätä kaikkea.


Kaikenlaisia matkustajia


Kaikki Rovos Railin kyydissä olleet eivät olleet rikkaista länsimaista. Junan kyydissä oli 32 matkustajaa ja heistä puolet olivat eteläafrikkalaisia. Seuraavaksi suurimman ryhmän muodostivat saksalaiset, joita oli junan kyytiin noussut kahdeksan. Heistä kaksi oli melkoisia Rovos Rail konkareita. Tämä oli heidän kuudes matkansa Rovos Railin kyydissä. Kertonee siitä, että kyseessä voi olla koukuttava matkailumuoto. Meidän lisäksemme mukana oli vielä pariskunnat Tanskasta (heille tämä oli toinen Rovosin junamatka) ja Englannista. Olimme odottaneet kolmekymppisinä laskevamme matkailijoiden keski-ikää reippaasti, joten oli hieman yllätys, että meidän lisäksi mukana oli kaksi muutakin nuorta (koska mehän olemme edelleen nuoria ;)) pariskuntaa. Vauraita eteläafrikkalaisia. Muuten matkustajien keski-ikä huiteli ehkä viidenkympin tienoilla. Ei kuitenkaan kannata ajatella, että Rovos Rail olisi vain eläkeläisille. Sitä se ei todellakaan ole. 

Kenelle Rovos Rail sitten sopii? Mielestäni se sopii kiireettömästä matkustamisesta, hyvästä palvelusta, ruoasta ja viineistä pitävälle. Ylellinen juna on hyvin helppo matkustusmuoto. Tarkoitus ei kuitenkaan ole istuskella koko matkaa junassa syömässä tai viiniä lipittämässä, vaan kaikkiin Rovos Railin reitteihin kuuluu mukaan erilaisia ekskursioita. Me olimme safarireitillä, mutta junamatkojen teemoja on useira, kuten esimerkiksi golf-matkat. Kaikkia matkustajia ei siis tarvitse sulloa samaan muottiin ja ekskursioissakin on valinnanvaraa. Mekin pääsimme valitsemaan menisimmekö matkan toisena päivänä toisellekin safarille vai lähtisimmekö historialliselle Battlefields kierrokselle. Jos sinä siellä ruudun toisella puolella olet yhtään kauemmin lueskellut tätä blogia, arvaat kyllä kumman valitsimme.


Etelä-Afrikan maisemia.

Etelä-Afrikan maisemia.


Karvajalkainen mies otti junassa rennosti.


Jokaiselle oma sviitti ja kaikille yhteiset ylelliset oleskelutilat


Junassa on matkustajille käytännössä kolmenlaisia tiloja; sviitit, ravintolavaunu ja oleskeluvaunut. Kaikkein tärkein on tietenkin oma sviitti. Näitä on valittavana kolmesta eri kategoriasta. Pulman suite on pienin ja edullisin. Meillä oli deluxe suite, jossa oli kaikki tarpeellinen ja riittävästi tilaa, kun tarvittavat tavarat purki kaappeihin. Matkalaukut mahtuivat sviitin ylähyllylle, jonne jäi tilaa vielä neljälle suurelle matkalaukulle. Deluxe sviitistä yksi luokka ylöspäin on Royal suite, jossa on lisäksi vielä oma viktoriaaninen kylpyamme. Varmasti oikein kiva lisä, mutta pärjäsimme oikein hyvin ilmankin. Suihku oli todella tilava ja erinomainen. Vessassa oli muutenkin enemmän tilaa kuin osasin odottaa. Ainoa negatiivinen puoli oli käsienpesualtaan naurettavat omat hanat kylmälle ja kuumalle vedelle. Voit olla varma, ettet koskaan saa tälläisestä ongelmahanasta haluamasi lämpöistä vettä. Onneksi suihkussa ei sentään tätä ongelmaa ollut. 

Omassa sviitissä oli aivan huippua vain loikoilla, katsella maisemia ja lueskella kirjaa. Ikkunat sai avattua ja lempeän lämmin tuuli puhalsi sisälle sviittiin. Sitten, kun halusimme nähdä muita ihmisiä tai nauttia muustakin baaritarjonnasta kuin mitä omasta minibaarista löytyi (se täytettiin meidän mieltymysten mukaan), suuntasimme joko kirjastovaunuun tai maisemavaunuun. Yleensä jälkimmäiseen. Se oli junan viimeinen vaunu ja siellä oli avoin takaosa, jossa pääsi istuskelemaan ulos. Tarjoilu pelasi moitteettomasti myös ulkona, tarjoilijoiden käydessä säännöllisesti tiedustelemassa voisivatko he tuoda ulkona istuskeleville jotain juotavaa.


Sviittimme illalla verhot kiinni.

Maisemavaunu.

Maisemavaunu.

Kirjasto, jossa oli uusimpia lehtiä luettavana sekä kirjakokoelma.

Maisemavaunu ulkoa kuvattuna.


Todellinen all-inclusive matka


Rovos Rail on todellakin all-inclusive. Tällä tarkoitan sitä, että myös kaikki alkoholit kuuluvat junamatkan hintaan. Vain jokin kallein shampanja ei kuulu, mutta muuten kaikki viinit, viskit, konjakit, coctailit, bisset ja ennen kaikkea minun rakastama Amarula-likööri oli matkustajien vapaasti tilattavissa. Rovos Raililla ei siis tarvitse miettiä "mitä saisi olla" kysymyksen kuullessaan mitä jokin maksaa. Ei maksa mitään. Toki matka itsessään ei ole edullinen (hintatiedot löytyvät Rovos Railin sivuilta), mutta kuitenkin ihan tavan (länsimaalaisen) pulliaisen maksettavissa, jos matka oikeasti kiinnostaa. Hintaanhan todellakin kuuluu ruhtinaallisen aamupalan lisäksi neljän ruokalajin fine dining lounaat ja illalliset viineineen päivineen, sekä kaikki ekskursiot (niistä lisää seuraavassa postauksessa). 


Auringonlasku Etelä-Afrikassa.

Ensimmäisenä iltana oli kaunis auringonlasku.


Pidätkö sinä junalla matkustamisesta ja voisitko kuvitella lähteväsi luksusjunamatkalle Rovos Railin kyytiin? 

Yhteistyössä Rovos Rail.


77 kommenttia

 1. Tää on kyllä aivan uskomaton kokemus, tuntuu jotenkin niin toiselta maailmalta tuollainen matkustaminen. Ekana tulee mieleen Phileas Fogg! Varmasti aikamoinen aikamatka menneisyyteen tuommoisessa junassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo jotain aivan toisenlaista matkustusta kuin mihin sitä on tottunut. :) Sisustus ja moni muukin asia tuolla henkii mennyttä aikaa ja kyllähän siihen pääsi aika kivasti virittäytymään. Phileas Foggin yhdistän itse aina vain kuumailmapallolentoihin, mutta nyt kun sen mainitsit, niin tottakai. :D Melkein tekisi mieli alkaa katsomaan sitä tv-sarjaa!

   Poista
 2. Niin upeaa!!!!! Tuollaisen kyytiin on ihan pakko päästä :D. Kiitos niin paljon, kun kirjoitat tästä, koska maailmalla kulkee kaikenlaisia junia, joten voi olla hankala löytää sellaista, joka sopii itselleen parhaiten. Tämä sopisi nimittäin aivan varmasti :). Hieno postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sä olisit tuolla kyllä kuin kala vedessä :D Maailmalla tosiaan kulkee muutama muukin luksusjuna, mutta Rovos Rail ainakin itse nimittää itseään ylellisimmäksi kaikista. Vertailukohtia ei ole, mutta suositukseni voin Rovosille antaa ja eiköhän sekin jotain kerro, että monet menevät näille matkoille monia kertoja.

   Poista
  2. Siitä en tiedä kuinka hyvin sopisin tuonne, mutta sanotaan niin, että ainakin varmasti nauttisin olostani :D. Se ei ole koskaan huono lähtökohta, jos nimittävät itseään ylellisimmäksi ja se ei todellakaan ole huono juttu, jos asiakkaat palaavat yhä uudestaan :). Eiköhän tuo mene TO GO -listalle ;). En tiedä, olisinko koskaan törmännyt tähän ilman sinua, joten kiitos kovasti!

   Poista
  3. Eipä kestä :) Kovasti vaikuttivat kaikki matkustajat tyytyväisiltä tuolla.

   Poista
 3. Wauuuuuu!!!! Ihan kuin elokuvista! :) Mulle tuli kans heti mieleen Phileas Fogg ja Matka maailman ympäri 80-päivässä- ohjelma. Miten tuollainen juna voi olla olemassa, ihan mieletön kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Oli siellä itselläkin muutamaan otteeseen hieman epätodellinen fiilis. Enhän vielä vuosi pari sitten ollut edes tietoinen tälläisistä vanhanajan luksusjunista. Mutta todellakin näitä on olemassa ja hyvä niin. Kokemuksena oikein mahtava!

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus ja totta tosiaan niin kuin Inka tuossa sanoo niin tästähän tulee mieleen Phieleas Fogg. Varmasti on tuonut paljon ajateltavaa nähdä köyhiä samalla kun itse on keskellä täyttä yläkylläisyyttä, surullista tämä maailman epätasa-arvo. Lähtisin joskus mielelläni itsekin tuollaiselle matkalla, vaikuttaa ihanan rentouttavalta. Safarinhan te olette varmasti valinneet, mukava päästä näkemään miten se on sujunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi varmaan laittaa seuraavan postauksen otsikoksi Phileas Foggin tyyliin junareissulla :D Rentouttavaa tuolla tosiaan oli. Arvasit ihan oikein, että safarihan me valittiin. Siitä sitten seuraavaksi!

   Poista
 5. No vau!! Törmäsin Rovos Railiin vastikään yhdessä espanjalaisessa matkalehdessä (Viajar syyskuu 2015). Siinä oli listattu luksusjunamatkoja ja Rovos oli yksi niistä. Itseäni jäi suuresti kutittelemaan Al Andalus, täällä Espanjassa kiertävä junareitti, mutta vähän liian kallis se on tällä hetkellä minun budjetilleni. Jatkan haaveilua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rovos Rail taitaa tosiaan olla mukana kaikissa tuollaisissa listauksissa. :) Pitikin heti käydä kurkkaamassa tuo Al Andalus. Vaikuttaa hyvin saman tyyppiseltä konseptilta, mutta ei ihan yhtä all-inclusive (juomat ruokailujen ulkopuolella tai minibaarista ei kuulu hintaan). Varmasti hieno kokemus sekin olisi ja sinulle kyllä hyvin lähellä.

   Poista
 6. Keskustelin juuri jonkun matkanjärjestäjän kanssa tästä ja oli kivaa päästä nyt lukemaan teidän kokemuksia reissusta. Huikean hienolta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä sattui. :) Useampi kiertomatkojen järjestäjistä tosiaan vie Suomestakin ryhmiä Rovos Railille. Olisikohan Victorian putousten reitti suomalaisten keskuudessa suosituin tai sitten Kapkaupunki -Pretoria.

   Poista
 7. Rakastan junalla matkustamista ja olen täysin haltioitunut tästä Rovos Railista! Mieletön kokemus varmasti ollut ja voin kuvitella hyvin mistä ristiriitaiset tunteet kumpuavat. Kokemukseni junailusta on tietytsti kotimaasta mummon luokse tehdyistä matkoista, mutta myös kahden itsekseen tehdyn reilin muodossa Euroopasta. Ei ollut reilatessa ihan tämmöset puitteet :D Jotenkin uskoisin, että lähes 15 vuotta vanhempi kroppani tykkäis kyllä junailusta Rovos Raililla enemmän kuin normaalin reililipun turvin perus junissa. Tosin en pistäisi hanttiin jälkimmäistäkää, koska junat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et sä vielä liian vanha ole reilaamaan missään nimessä, mutta voisin kyllä hyvin nähdä sut tuolla Rovos Railin maisemavaunussa viinilasillisen ääressä. :) Mahtava kuulla, jos innostuit Rovosista!

   Poista
  2. Hih, en ehkä vanha juu, mutta mukavuudenhaluisempi :) Oli meinaan nuorempanakin kroppa hetkittäin niin jumissa yöllisten junamatkojen jälkeen, kun oli nukuttu ihan tuhannen solmussa normipenkillä :D

   Poista
 8. Taivaallinen selostus. Olen jo aiemmin maininnut että tuo on meidän bucket listalla ja tämä vain vahvisti sen, että tuo on se meidän juttu. Sain jo markkinoitua tuon miehelleni, mutta katsellaan nyt milloin menemme tuonne. Pitää hoidella muutama asia sitä ennen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, jos pystyin valottamaan tätä Rovos Railin konseptia siten, että se auttoi teitä päätoksen teossa - ja vielä siihen suuntaan, että teillä olisi tulevaisuudessa junareissu suunnitelmissa. :)

   Poista
 9. Pidän junalla matkustamisesta ja joitakin vuosia sitten unelmoin tästä junamatkasta. Hetkeksi olinkin jo unohtanut koko Rovos Railin mutta nyt se palasi taas mieleen ja kuvien perusteella näyttää aikamoiselta kokemukselta! Laitan sen takaisin bucket- listalle. Niin näen itseni istuskelemassa tuolla maisemavaunun nahkasohvalla viinilasi kädessä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että sain palautettua vanhan unelman mieleen ja takaisin bucket listille! :) Maisemavaunussa istuskelu viinilasi kädessä ON ihan mahtavaa!

   Poista
 10. Näyttääpä hyvältä! Junalla ennemmin kuin bussilla. Liikkuminen junassa helpompaa ja varsinkin, jos on tuollaisessa junassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Junalla on niin paljon mukavampi matkustaa ja jos siinä junassa on vielä vähän lisäbonuksia mukana, niin mikäs se mukavampaa. :)

   Poista
  2. Kieltämättä kyllä käväisin linkistä katsomassa, minkälaisia matkoja tarjoavat. Näistä luksuksista kyllä nauttii ja kun palvelu pelaa on lomalla mukava olla, kun kohdellaankin vielä hyvin.

   Poista
 11. Vautsi, hienolta näyttää! Varsinainen junamatkailu on jäänyt mulla muutamaan kymmenen vuoden takaiseen reiliin, mutta junassa on senverta mukavaa että aina välillä tulee mieleen suunnitella uudelleen jokin junareissu. Lähes kaikki me suomalaiset olemme toki maailman mittakaavassa rikkaita, mutta matkustaminen auttaa ymmärtämään senkin joten ei siitä pidä minunkaan mielestäni huonoa omaatuntoa potea. Aikamoinen aikamatka, ihastuin ihan erityisesti tuohon viimeiseen maisemavaunuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monella tuntuu selvästikin olevan vuosien väli junamatkailussa, vaikka kiinnostusta siihen löytyisi. Muut matkustusmuodot kuitenkin voittavat. Ehkä jossain vaiheessa tulee jokin junailuvillitys uudelleen. :D

   Poista
 12. Tulee mieleen Agatha Christien Idän pikajuna. Perjantaina testaan Kiinan veeärrän:)

  VastaaPoista
 13. Itselläni on lista junamatkoista jotka aion tehdä. Tämä on toisena niistä. Ensimmäisen Idän pikajunalla matkustaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se taitaakin olla näistä kahdesta eurooppalaisille tunnetumpi. :)

   Poista
 14. Hieno kuvaus houkuttelevasta junamatkasta! Toisaalta voin kyllä kuvitella, miltä tuntuu katsella ikkunasta asemien köyhiä ihmisiä. Vanhan ajan luksusjunat on kiehtoneet siitä asti, kun luin joskus ala-asteiässä tuon aiemmissa kommenteissa mainitun Agatha Christien Idän pikajunan. Tykkään junista ja muistelen lämmöllä kauan sitten tekemääni interrailia. Olen joskus haaveillut joko Rovos Railista tai sitten Kanadan Rocky Mountaineerista, mutta nämä tuskin toteutuu vielä lähivuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Minulla on selvä aukko sivistyksessä, kun en ole lukenut tuota Agatha Christietä (enkä ole kyllä reilannutkaan...). Kanadan Rocky Mountaineer olisi kanssa aivan huippu. Toistaiseksi olen nähnyt sen vain ulkoapäin.

   Poista
 15. Voin vaan koittaa kuvitella miltä tuntui katsella paikallisia ihmisiä hopea-aterinten (?) äärellä. Pysäyttävä ajatus. Oli varmasti kuitenkin upea kokemus! Rakastan junalla matkustamista, mutta jotenkin tää ei ehkä kaikessa hienoudessaan olis oma juttu. Nimimerkillä sniiduilija :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kun mainitsit, niin taisi ne aterimet ainakin hopeoituja olla. Ei Rovos Rail tosiaan kaikille ole, en ehkä luokittelisi sitä myöskään erityisen lapsiystävälliseksi, vaikka lapset ovatkin tervetulleita kyytiin.

   Poista
 16. Ohhoh! Tuollainen junalla matkustaminen on niin kaukana siitä kun opiskelijana suhattiin junalla toiselle puolen Suomea istuen junan eteisessä kun kaikki paikat oli täynnä ettei voi uskoa että siinä on mitään samaa. Paitsi se juna.

  Mutta että voisinko tehdä tuollaisen matkan, en oikein usko. Ei ehkä olisi ihan se juttu mihin haluaisin laittaa rahaa. Mutta koskaan ei saa sanoa ei koskaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Ei tosiaan ole ihan samanlainen reissu kuin mitä VR täällä Suomessa tarjoilee. On hyvä pitää aina se pieni takaportti, ettei sano ei koskaan. Eihän sitä koskaan tiedä mikä hulluus vaikka eläkkeellä iskee. ;)

   Poista
 17. Ja pakko vielä kirjoittaa, että postauksen eka kuva on ihan maaginen. Olen käynyt sitä katsomassa useamman kerran.

  VastaaPoista
 18. En mä keksi tähän muuta kuin että MORJENS. Haluan tuonne! Ihan huikealta näyttää :)

  VastaaPoista
 19. Wow, nyt löytyi junamatka, jonka ihan tosissaan haluaisin tehdä - melkoinen kontrasti tavallisiin juniin!

  Tosin voin myös samaistua tuntemuksiin, kun ulkopuolella näkee köyhyyttä ja osattomia ihmisiä; tuntisin pienoisen syyllisyyden piston istuessani all inclusiven herkkujen ja juomien äärellä.

  Matka kokonaisuutena on varmasti kokemisen arvoinen!

  VastaaPoista
 20. Teoriassa tuota voisi vaikka harkita. Käytännön toteutuksen on toistaiseksi estänyt juuri tuo ajatus siitä, että tuo olisi meikäläisen mielenlaadulle liian hidasta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vähän pelkäsin, että junassa tulisi tylsää, mutta ei tosiaan tullut. Melkein olisin enemmän toivonut luppoaikaa, kun oli hyvä kirja kesken ja olisin halunnut lukea sen loppuun. :D

   Poista
 21. Voi ei mikä juna <3 Miten voi olla edes tuollainen, näyttä kyllä ihanalta, ja junat pitää musta ihanaa ääntä. :D Tai se raiteiden kolskutus. Junista tulee myös mulle usein mieleen Agatha Christien kirjat. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy selvästi tutustua Agatha Christien tuotantoon, kun ne on mainittu kommenteissa jo niin monesti. :) Raiteiden kolskutus kuuluu tosiaan olennaisesti junailuun. Se on ihan mukava ääni, kun tarkoittaa eteenpäin liikkumista ja uusia maisemia.

   Poista
 22. Aivan mahtavaa, että pääsitte tollaselle junamatkalle :) Varmasti elämys.
  Periaatteessa tollanen olisi kyllä kiinnostava matka, mutta on sen verran kallis, että ennemmin teen sillä rahalla reissut useampaan paikkaan. Mutta never say never :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todellakin elämys! :) Tottahan tuo tosiaan on, että muutaman päivän matkan hinnalla tekee pari - kolme matkaa Euroopassa. Mutta summa on kuitenkin sellainen, että jos joku sinne oikeasti haluaa, on se ihan maksettavissa.

   Poista
 23. Rovos Rail on ollut mun bucket listillä jo vuosikausia. Ehkä sen aika vielä joskus tulee. Idän pikajuna ehdottomasti kiehtoo myös, mutta onhan Afrikassa enemmän taikaa kuin Europassa junailussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä uskon, että sun ollessa kyseessä, Rovos Railin aika vielä tulee, jos niin kerran haluat. :)

   Poista
 24. Aivan mielettömän kuuloinen junamatka (ja heti kävin katsomassa hintoja, kyllähän tuo olisi toteutettavissa :D), mutta täytyy myöntää, että muakin saattaisi vaivata ajatus elintasoeroista ja mielleyhtymät 1900-luvun alun junamatkailuun, jotka ainakaan tuolla seuduin tuskin kovin tasa-arvoisia olivat... Toisaalta mielleyhtymiähän ne kai lähinnä ovat, ja tsekkasin, että Rovos Rail on eteläafrikkalaisessa omistuksessa, joten voitot eivät ainakaan valu ulkomaalaisille monikansallisille yhtiöille tästä vaan jäävät todennäköisemmin hyödyttämään paikallisia yhteisöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinäkin kiinnostuit Rovosista. Kyseessä on tosiaan eteläafrikkalainen perheyritys, joten rahat pysyy todennäköisesti maassa. Yrityshän työllistää suuren määrän paikallisia. Niin tumma- kuin valkoihoisia, mielestäni ihan tasa-arvossa. :)

   Poista
 25. Tää junamatka päätyi just mun pakkothedäennenkuinkuolen -listalle. Ihan mieletöntä matkustamista! Voin kyllä kuvitella syyllisyyden tunteet kun kontrasti länkkäreiden ja köyhien paikallisten välillä on melkoinen.. Se taitaakin olla ainoa huono puoli tässä. Mutta tälläinen tää maailma on :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, että tykkäsit niin paljon. :) Tuohon kontrastiin vauraiden länsimaalaisten ja köyhien paikallisten välillä törmää valitettavasti monissa maissa, mutta kuten sanoit, tälläinen tämä maailma on. Täytyy vain yrittää tehdä parhaansa levittääkseen myös hyvää.

   Poista
 26. No nyt kyllä. Voisin kuvitella itseni tuonne. Helposti. Pidemmäksikin aikaa. En ole ollut mikään suuri junamatkailun ystävä, mutta olen mitä ilmeisimmin ollut väärissä junissa :D

  Samaistun kuitenkin hyvin myös tuohon etuoikeutettuun fiilikseen, ja sellaiseen herää aina itsekin etenkin tällaisissa tilanteissa kun tajuaa katselevansa köyhiä paikallisia jostain sellaisesta paikasta, joka tuntuu olevan heille aivan täysin saavuttamattomissa. Suomen mittapuulla sitä ei tosiaan tarvitse olla kovinkaan hyväosainen että on oikeasti käsittämättömän rikas verrattuna moneen muuhun. Tuntuu monesti kovin epäreilulta.

  Mutta silti haluan tuonne junaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ilmeisimmin olet ollut väärissä junissa :D Rovos Railillä pääsee helposti junamatkailun makuun!

   Poista
 27. Oih ja voih, näyttää ja kuulostaa aika upealta! Olen näin vanhemmiten (vaikka nuoria tässä tosiaan vielä ollaan, ihan oikeasti) löytänyt itsestäni sen luksuksestakin nauttivan puolen. Voisin joskus päräyttää vastaavan junamatkan itsekin :) Aika kaukana tosiaan Intian junista, itse en niistä niin välittänyt, toisin kuin siitä Trans-Mongolian matkasta. Se oli upea kokemus, vaikka siellä karjaluokassa matkustimmekin. Mutta Intian junat, äh. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa postausta noista ekskursioista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meistä itse kukin taitaa vanhemmiten tykästyä hieman paremman tasoisiin majoituksiin ja pieneen luksukseen, vaikka toisaalta voisin edelleen lähteä puoleksi vuodeksi Ausseja kiertämään pakettiautolla. :D Trans-Mongolian junamatka pitäisi selvästi päästä itsekin tekemään, kun sitä kaikki kehuu.

   Poista
 28. OOOOH! Etelä-Afrikka on ihana, samoin Amarula ja ne maisemat. Samoja ajatuksia kyllä Gian kanssa - aikamoista kontrastia (joidenkin) paikallisten elämään tuo junailu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kontrastia ei tosiaan puutu! Sitä samaa se on niin monissa maissa. Pohjoismaissa on loppupeleissä niin pienet tuloerot, ettei sitä tahdo muistaa.

   Poista
 29. Mä luin tän jo aiemmin puhelimelta käsin, nyt kommentoimaan! Mä oon jotenkin mykistynyt tästä reissusta, olin kuullut siitä aiemmin, mutta tiesin hyvin vähän. Afrikka, auringonlasku, lasi viiniä ja hyvää ruokaa, upeat puitteet.... eikai tuosta voi olla innostumatta. :) Afrikka on niin tuntematon kuin vain voi olla, käynyt vain Tunisiassa, mutta vielä joskus. Mä niin tykkään siitä sun instakuvasta, missä teidän poolilla on norsuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Rovos Rail on ollut postausten perusteella positiivinen ylläri! :) Afrikka on kyllä ihan mahtava kaikin puolin. Tuntemantonkin se on vain niin kauan kuin sieltä pysyy poissa. :D

   Poista
 30. Tunteiden kirjo on myös minulle tuttu köyhien kanssa, koska itse olen PA ja silti reissaan. En voi välttää omatunnon pistoksia. Toisaalta, olen sanonut köyhille, että ei minullakaan olisi varaa matkustaa, jos minulla olisi lapsia, pitää tehdä valinta.
  Olen ollut ylellisessä maisemajunassa Perussa ja todellakaan kaikki maisemat eivät olleet kivoja, vaan oli esimerkiksi lapsikerjäläisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valintojahan tämä elämä tosiaan on meillä täällä pohjolassa. Ei meilläkään lapsellisina olisi varaa matkustaa samalla tavalla kuin nyt. Minäkin muuten olen ollut varmaankin siinä ihan samaisessa ylellisessä maisemajunassa Perussa. :) Se oli vaan sen verran lyhyempi junamatka, etten edes muistanut koko asiaa ennen kuin nyt. :D

   Poista
 31. No wau! Mielenkiinto heräsi ihan 100-0 ja olikin pakko käydä jo katselemassa reittejäkin. Ihanan rennon kuuluista matkailua. Tykkäisin varmasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Toivottavasti sieltä löytyisi jokin mieleinen reitti.

   Poista
 32. Voi apua miten mieletön! Minäkin haluun. Mun mies on yrittänyt puhua mulle Trans-Siperiasta ja minä oon kommentoinut vaan että mene vaan, minä tulen sitten lentokoneella… Mutta tää junamatka, tän voisin kokee ja siihen yhdistettynä safari. Voi pojat! Pitänee ruveta selvittämään, mitä maksaa. Varmaan maltaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan tämä kieltämättä hieman erilainen junareitti kuin Trans-Siperian matka! :D Hyvä, että vaihtoehtoja löytyy. Toivottavasti pääsette kuitenkin miehen kanssa yhteisymmärrykseen kummalle lähdette!

   Poista
 33. Näyttää aivan mielettömältä.
  Itse olen ollut jo fiiliksistä siitä, kun pidemmillä junamatkoilla istuimen on saanut lähes makuasentoon ja pohkeiden alle tuen. En ole edes tiennyt, että tällaisiakin vaihtoehtoja olisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt tiedät! :D Onhan parisänky junassa varmaan melko harvinaista!

   Poista
 34. Todella mielenkiintoinen juttu! Joskus muistan telkkarissa nähneeni juttua tästä junasta, mutta enpä sitä enää muistanut. Afrikka on viime aikoina pyörinyt mielessä, joten tämä voisi olla aika mielenkiintoinen tapa ottaa ensilähestyminen mantereeseen. Aika vähän ollut matkustajia tuossa junassa - varmaan melko rento ja kiireetön meininki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olisi tosiaankin mielenkiintoinen ensilähestyminen Afrikkaan. :) Rovos Railin junissa on maksimissaankin alle 80 matkustajaa. En tiedä kuinka paljon keskimäärin, mutta pieni matkustajamäärä on kyllä mukava. Safarimatkaa ei kai oikein olisi edes suuremmalla ryhmällä voinut toteuttaa. Rentoa ja kiireetöntä tuolla tosiaan on.

   Poista
 35. Pidän junamatkustuksesta. Kesällä juuri kiersimme Eurooppaa junalla ja siitä jäi kytemään uuden junamatkan mahdollisuus. Afrikkaa olisi hienoa kokea näin :)

  VastaaPoista
 36. Rovos Rail on ollut pitkään haavena ja jossakin vaiheessa sen aion kyllä toteuttaa. Etelä-Afrikka on muutenkin niin upea maa, että sinne tekee mieli uudestaan vaikka useammankin kerran.

  VastaaPoista
 37. PItkät junamatkat kiinnostavat mua tällä hetkellä suuresti. Olen haaveillut tuosta Trans-Siperian junamatkasta, mutta tämäkin olisi aivan mieletön kokemus. Näyttää ja kuulostaa siis niin hienolta, että haluan tuonne heti! :)

  VastaaPoista
 38. Ajajaja, tässä yhdistyvät haaveilemani Afrikka ja ihana junamatkustus. Vaikuttaa todelliselta -once in the lifetime-matkalta. Niin ja upeat kuvat!
  -Tanja

  VastaaPoista
 39. Melkoinen kerran elämässä -kokemus! Menneiden aikojen maailmaa... upeat puitteet junamatkalle! Wow.

  VastaaPoista

Kysyä saa ja kommentit on toivottuja :)