Sisällön tarjoaa Blogger.

Etelä-Afrikan pingviinit

Joskus kauan aikaa sitten minulla oli mielikuva, että pingviinit asuvat arktisilla alueilla. Yhdistin niihin mielessäni jään ja lumen. Kenties se johtuu siitä, että luontodokumenteissa taidetaan useimmiten esitellä Antarktiksen valtavia kuningaspingviinejä. Mutta pingviinejä nähdäkseen ei välttämättä tarvitse pukeutua toppavaatteisiin. Ensimmäisen kerran näimme pingviinejä Australiassa Philip Islandilla (muistan tosin palelleeni silloin ja haaveilleeni toppatakista). Siellä pienet frakkiasuiset tyypit nousevat pimeän tultua merestä ja taapertavat pesäkoloihinsa. Tästä jokailtaisesta tapahtumasta on tehty melkoinen turistishow, mutta kuitenkin pingviinejä kunnioittaen. Turistien on istuttava hiljaa heille varatuilla penkeillä, jotta pingviinit uskaltavat nousta merestä. Niitä ei saa kuvata lainkaan, jotta salamavalot eivät häikäise niiden herkkiä silmiä. Philip Islandin pingviinien näkeminen oli omalla tavallaan upea kokemus, mutta ehkä hieman liian show-tyyppinen. Sitä paitsi muistot siitä ovat vain mielessä, kuvamateriaalia niistä ei jäänyt, lukuunottamatta niitä paria eksynyttä yksilöä, jotka näimme olimme nähneet aiemmin päivällä.

Etelä-Afrikassa on paikka, jossa tietääkseni pääsee kaikkein helpoiten maailmassa näkemään luonnonvaraisia pingviinejä. (Olen mielelläni väärässä tämän asian suhteen ja haluaisin kuulla, jos se jossain onnistuu vielä helpommin, huomioon ottaen lentomatkan Suomesta.) Meinasin ratketa riemusta, kun Etelä-Afrikkaan tutustuessamme luin tästä paikasta. 

Boulders Beach sijaitsee Simon's Townissa reilun 40 kilometrin päässä Kapkaupungista ja sinne on hyvin helppo päästä bussilla tai vuokra-autolla. Me olimme varanneet majoitukset Simon's Townista ja heitettyämme matkatavaramme huoneeseemme suuntasimme alkuillasta pingviinejä katsomaan. Emme ehtineet kävellä edes parkkipaikalta pois, kun näimme jo ensimmäiset pingut, jotka eivät piitanneet pätkääkään kameralla niitä osoittelevista turisteista.
Maltoimme sentään poistua parkkipaikalta ensimmäisten pingviinien luota, koska tiesimme jonkin matkan päässä olevan paaaljon enemmän näitä mustavalkoisia lintuja. Jo pelkästään maisemat olivat todella mahtavat, mutta kun niihin sisältyi lisäksi pingviinejä, oli paikka erittäin mahtava.
Näimme jo kaukaa, että rannassa oli melkoinen määrä pieniä taapertajia!Boulders Beach kuuluu Pöytävuoren kansallispuistoon. Se on perustettu vuonna 1983 pingviinien suojelemiseksi. Alueella kulkee kaiteelliset kävelysillat (onko boardwalkille mitään suomenkielistä nimeä?), jotta ihmiset eivät kulje pingviinien seassa, vaan linnut saavat olla rauhassa. Näiden kävelysiltojen ansiosta pingviinejä pääsee katsomaan vaikka pyörätuolillakin.
Maksoimme alueelle 60 randin eli alle viiden euron kansallispuistomaksun. Joku haukkui sitä netissä kalliiksi, mutta meidän mielestämme se oli hyvin pieni hinta näin upeassa paikassa vierailusta. Etenkin, kun raha käytetään edes osittain pingviinien hyväksi. Pelkästään itselleen tuolla rahalla ei toki pingviinirantaa saa, vaan näkymät joutuu jakamaan muiden innokkaiden pingviinifanien kanssa. Meidän saapuessamme paikalle, siellä oli niin paljon porukkaa, että jouduimme hetken odottelemaan katselutasanteen reunalle pääsyä, mutta jonkin ajan kuluttua paikalla oli enää kourallinen ihmisiä.
Kaikki olivat pakkautuneet pääkatselupaikalle ja vastapäisellä tasanteella oli reilusti tilaa. Kun me siirryimme sinne, siellä ei ollut enää ketään.
Boulders Beach on kaunis paikka ja pingviinit olivat aivan mahtavia. Jos jokin on hyvän mielen paikka, niin tämä. Eihän kukaan voi katsella näitä vaappuvia ja kompastelevia olentoja muuten kuin leveä hymy naamallaan!


Pingviinien joukkoon mahtui luonnollisesti sekä aikuisia että nuoria yksilöitä. Teinipingviinit olivat osittain melko rähjäisen näköistä porukkaa, kun pörröinen vauvan untuvapeite oli osittain jo lähtenyt ja alla odotti slimmi, mustavalkoinen sukeltajan asu.
Pingviinit eivät muuten ole mitenkään sattumalta mustavalkoisia. Kun ne uivat ja sukeltavat, valkoinen vatsa toimii suojavärinä, jotta alempana uivat saalistajat eivät huomaisi niitä niin helposti. Vastaavasti taas ylhäältä katsottuna musta selkä suojaa tummaa merenpohjaa vasten.Pingviinit sukupuuton partaalla


Näitä kuvia katsoessa voi näyttää siltä, että pingviinejä on paljon. Afrikanpingviini on kuitenkin uhanalainen laji. 1800-1900-vuosituhannen vaihteessa pingviinejä uiskenteli Etelä-Afrikan ja Namibian rannikoilla 3-4 miljoonaa. Vuoteen 2000 mennessä määrä oli tipahtanut 200 000 yksilöön. Vuonna 2010 afrikanpingviinejä oli enää 55000. Pingviinien on todettu olevan hyvin herkkiä ilmastonmuutokselle. Saasteiden ja öljyvalumien lisäksi kohonnut ilmaston lämpötila on vähentänyt niiden pääravintoa, kaloja. Jos afrikanpingviinien määrä laskee yhtä voimakkaasti kuin edeltäneinä vuosina, laji kuolee sukupuuttoon 15 vuoden sisällä (lähde).
Boulders Beachilla pingviinejä pyritään auttamaan kaikin tavoin. Päärannalla ei luonnollisestikaan saa kävellä, eikä sen edustalla saa edes meloa. Lisääntymistä pyritään tukemaan keinotekoisilla pesäkoloilla.

Boulders Beachin yhdyskuntaan kuului vuonna 2011 reilut 2000 pingviiniä. En löytänyt sitä tuoreempaa lukua. Ehkäpä lintuja on sen verran työlästä laskea, ettei niitä ynnätä yhteen ihan joka vuosi. Toivon kovasti, että pingviinien määrä lähtisi nousuun.

Usko tai älä, mutta Boulders Beachilla voi myös uida pingviinien kanssa! Ei päärannalla, mutta hieman syrjemmässä. Ne eivät kuulema välitä ihmisistä pätkääkään, mutta mikäli joku yrittää sörkkiä niitä, hän saa tuntea ihossaan vahvan nokan iskun. 

Marraskuussa, meidän vieraillessa Bouldersilla, Etelä-Afrikassa oli vasta kevät, sää oli tuulinen ja aijoittain hyvinkin viileä. Ei siis tullut mieleenkään lähteä uiskentelemaan pingviinien kanssa, vaikka se ajatuksena kuulostaakin äärimmäisen houkuttelevalta. Hetken aikaa pohdin kuinka fiksua on antaa turistien polskia uhanalaisten lintujen kanssa, mutta ilmeisesti ne eivät pesi lainkaan tällä kallioisella rannalla, joten kaipa se on ihan ok. Meiltä tuo uimaranta jäi valitettavasti väliin, sillä palatessamme takaisin sen suuntaan, alkoi ripsiä vettä. Noh, ehkä joku toinen kerta!
Boulders Beach on se kaikkein tunnetuin paikka nähdä pingviinejä Etelä-Afrikassa, muttei suinkaan ainoa. Tulossa on siis jossain vaiheessa toinenkin pingviinipostaus. Pysyhän kanavalla ja kerro:

Voiko kukaan olla pitämättä pingviineistä?! 49 kommenttia

 1. Pingviinit <3 Jälleen tiedän minne mennä! Kiitos helppo pyörätuolille -havainnosta :)

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä aivan ihana paikka ♥ Ja ei voi olla pitämättä pingviineistä! Tai ainakaan sellaiseen ihmiseen ei voi luottaa... menee ehkä samaan kategoriaan kuin ihmiset, jotka eivät tykkää jäätelöstä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah :D Pingviinit ja jäätelö. Ne muuten sopii noin niin kuin muutenkin aika hyvin yhteen. Onhan sen Valiokin keksinyt ;)

   Poista
 3. Fantastinen paikka ja elämys nähdä noin paljon pingviinejä yhtä aikaa. Huikeita kuvia.

  On ne kyllä ihania taapertajia nähdä luonnossa. Toivoa sopii että laji ei kuole sukupuuttoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pingviinit on kyllä niin upeita, että soisin tulevienkin sukupolvien pääsevän näkemään niitä luonnossa, eikä pelkästään vanhoissa kuvissa.

   Poista
 4. Nää on kyllä niin hellyttäviä! Pakko tarttua tuohon, että oon itse ihmetellyt samaa kun netissä monesti naristaan jostain muutaman euron pääsymaksuista luonnonpuistoihin tms. Se tuntuu ihan järjenvastaiselta, että ensin on valmis matkaamaan maailman ääriin ja sitten siellä perillä miettii niitä maksuja :D Itse ainakin maksan mielellään kun saa rahalle vastinetta ja niillä varoilla kuitenkin usein ylläpidetään tarkeitä asioita noissa puistoissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Ymmärtäisin, jos kyse olisi oikeasti kalliista hinnoista, mutta kun ei edes ole.

   Poista
 5. Voi että pingviinit on ihan mun lemppareita! Ne on vaan niin sympaattisia :) Mäkin luulin, että niitä asuu vaan kylmässä.. kaikkea sitä oppii :D Tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ja ihana kuulla, etten ole ollut ainoa joka luuli pingviinejä arktisiksi eläimiksi :D

   Poista
 6. Ihanat pingviinit ja upeat kuvat :)
  Eihän kukaan voi vastustaa pinkkuja.

  VastaaPoista
 7. Oon myös käynyt sekä tuolla Australian Philip Islandilla että Etelä-Afrikan Simon's Townissa ja olen täysin samaa mieltä, pingviinit on kyllä jollain tavalla todellisia symppiksiä! Käveltiin myös sen uimarannan läpi ja se oli jotenkin tosi epätodellinen näky kun pingviinit uiskenteli ja käyskenteli samalla rannalla ihmisten kanssa eikä niitä näyttänyt yhtään haittaavan ihmisten läsnäolo :D Onneksi ihmisiä ei ihan joka paikkaan kyseisellä alueella päästetä...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvissä matkakohteissa säkin olet käynyt ;) Ja todellakin, ei ihmisiä ihan joka paikkaan tarvitsisi päästää, mutta eipä nuo pingut tuntuneet ihmisistä pahemmin välittävän.

   Poista
 8. Voi mikä elämys!!! Rakastettavia otuksia nuo pinkut ja tosi älykkäitäkin :)

  VastaaPoista
 9. Voi mita sopoliineja!! Ja mahtavat maisemat. Voi kun joskus paasisi Etela-Afrikkaan! Kuulostaa kylla oudolta, etta uhanalaisten pingujen kanssa saa uida! Samoin mietin, etta miten joitain pingviineja ei saa kuvata herkkien silmien vuoksi mutta joitain sitten saa..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelä-Afrikka on ihan huippu! Toivottavasti pääset joskus käymään. Näitä Boulders Beachin pingviinejä pääsee katsomaan vain valoisalla, joten harva ihminen todennäköisesti käyttää salamaa. Sen sijaan ne Australian pingviinit taas liikkuvat maalla lähinnä vain pimeällä, joten kaikki kuvaisivat vain salaman kanssa. Siitä se ero varmaankin tulee :)

   Poista
 10. Pingviinit on kyllä todella symppiksiä! Kiitos muuten myös kohdevinkistä, sillä matkustamme ensi talvena Etelä-Afrikkaan ja lentoliput Kapkaupunkiin on jo s-postissa...Simon's Town ja Boulders Beach merkitty muistiin :) Ajoitteko muuten Garden Routen tai osaa siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän valinnan olette tehneet! :) Tulossa on useampikin postaus Kapkaupungin lähimaastosta, mutta Garden Routea emme ajaneet. Kannattaa käydä katsomassa www.rentomatkablogi.net Sieltä löytyy muistaakseni juttua Garden Routelta ja muualtakin Etelä-Afrikasta :)

   Poista
  2. Tuohon blogiin emme olleet vielä aiemmin löytäneetkään. Näköjään kovasti asiaa juuri meidän tulevan kohteemme tiimoilta. Kiitos vinkistä Elina!!

   Poista
  3. Eipä kestä! Hyvä, että löytyy täsmätietoa :)

   Poista
 11. Mainioita viikareita :D Ihania kuvia, innolla odottelen seuraavaa pingu-juttua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, on ne vaan mahtavia :D Täytyy alkaa kaivella seuraavia kuvia esille!

   Poista
 12. Aivan upeita otuksia! (: Pääsispä itekkin näkemään noita luonnossa.

  VastaaPoista
 13. Ihania pinguja! <3 Ei todellakaan voi olla tykkäämättä. Etelä-Afrikan seudut houkuttelee näitten sun kertomusten jälkeen aika paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa kuulla, että olen onnistunut saamaan sinut kiinnostumaan Etelä-Afrikasta :)

   Poista
 14. Luulen että sellaista tosikkoa ei löydy joka ei pingviineistä pitäisi :)
  Tosi mukavat kuvat!
  Onhan tuo aika iso yhteisö, eikä taida olla vihollisiakaan, joten toivotaan parasta tälle yhteisölle!
  Ehdoton suosikkini on keisaripingviini ja sen yhteisön lastentarhat ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tämän ja muidenkin pingviiniyhteisöjen suurin uhka taitaa olla ilmastonmuutos ja sen myötä ravinnon häviäminen. Toivon tosiaan, että laji selviytyisi ja pingviinit eläisivät maapallolla vielä satojen ja tuhansienkin vuosien päästä.

   Poista
 15. Varmasti hyvänmielen paikka, ja hyvää mieltä nämä kuvatkin toivat! Aivan ihania otuksia. Enpä ollut ikinä ajatellut tuota suojavärijuttua, mutta niin se vaan taitaa olla että luonnossa kaikki on mietitty loppuun saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kuvat toi hyvää mieltä :) Luontoäiti tosiaan on miettinyt ihan kaiken mahdollisen!

   Poista
 16. Ihania pingviinejä! :) Noista ei voi olla kyllä tykkäämättä.

  VastaaPoista
 17. Awwww!!! Luin tämän jo aiemmin, mutta oli pakko päästä vielä katsomaan kuvat suurempina kuin kännykän ruudulta. Niin ihania otuksia. Ei symppiksempiä olekaan <3 Kilroylta vai miltä se mahtoi ollakaan kun bongasin jonkun vapaaehtoistyön näiden Boulders Beachin pingujen pariin. Ainakin sen aamun verran olin ihan lähdössä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Siinä olisikin aika mahtava vapaaehtoisduuni. Piti heti googlettaa ja näkyyhän tuo olevan Kilroyn sivuilla edelleen: http://travels.kilroy.fi/uutisia/2012/12/vapaaehtoistyot-pingviinien-parissa-etela-afrikassa

   Poista
 18. Ihania nää sun kuvat ja pingut! Hurjaa, että yhdyskunta on noin pieni - verrattuna siihen Patagoniaan miljoonaan (!) pingukävijään. Olisi mahtavaa päästä Etelä-Afrikkaan noita ihailemaan, vaikken varmaan uskaltaisi uimaan niiden kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Huh! On kyllä yhdyskunnan koolla eroa. Patagonian pingut ei sitten varmaan ole (ainakaan niin) uhanalaisia ja hyvä niin.

   Poista
 19. Paremmasta tiedosta huolimatta yhdistän edelleen pingviinit toppatakkeihin :) Ihania kuvia, pingviineistä ei tosiaan voi olla pitämättä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah :D Kyllä mullakin tulee edelleen pinguista ensimmäisenä lumi mieleen :)

   Poista
 20. Millä linsseillä sä kuvailet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa postauksen kuvista on otettu tällä yhdistelmällä: http://www.vaihdavapaalle.fi/2015/01/matkakaverina-sony-a6000.html

   Pari kuvaa on miehen ottamia Canonilla + 100-400 mm Sigman putkella.

   Poista
 21. Aivan ihania! hyvät kuvat!
  minulla on kanssa haaveissa vapaiden pingviinien ja vapaiden delfiinien näkeminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hyvät haaveet ja molemmat onneksi kohtuullisen helposti toteutettavissa.

   Poista
 22. Voi miten sympaattisia eläimiä. Ihan tuli hyvälle tuulelle kun katseli näitä sinun upeita kuvia. Tuo on paikka, jossa minäkin viihtyisin ehdottomasti. Ja minun mielestä kukaan ei voi olla pitämättä pingviineistä =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :) Tuo paikka olisi kyllä varmasti monelle mieleen. Kunpa näitä olisi maailmassa enemmän.

   Poista
 23. No ei voi! Mää en kestä <3 :D Pingviinien näkeminen luonnossa oli itsellenikin yksi elämän huikeita kohokohtia!

  VastaaPoista

Kysyä saa ja kommentit on toivottuja :)