Sisällön tarjoaa Blogger.

Kohuranta Karibialla

Turkoosina kimmeltävä Karibian meri. Lämmin tuuli ja letkeä meno. Tänne ihmiset pakenevat arjen kiireitä ja vaihtavat vapaalle.
Sint Maartenin Hollannin puolisessa kaupungissa Philipsburgissa vallitsee rennon letkeä meininki. Murheet unohtuvat. Joka puolella vallitsee niin sanottu "island time".
Saint Martinin saaren toinen puoli kuuluu Hollannille ja toinen Ranskalle. Molemmilla on omat keskuksensa. Suunnilleen näiden puolessa välissä sijaitsee Maho Beach. Siellä voi sukeltaa Karibian meren lämpimään syleilyyn. Hiljaisena päivänä rannalla saa makoilla rauhassa.
Ei kun... Mitä ihmettä?!
Saint Maartenin Maho Beach kuuluu todennäköisesti jokaisen lentokonespottailijan matkailun bucket listille.
Rannan toisessa reunassa Sunset Bar & Grill tarjoilee hyvien drinkkien ja maukkaiden aterioiden lisäksi tietoa lentokoneiden laskeutumisaikatauluista. Tällä rannalla se on oleellinen tieto, koska kukaan ei halua missata suurimman koneen laskeutumista. Mitä isompi kone, sen matalammalla se joutuu laskeutumaan Princess Juliana lentokentän lyhyelle kiitoradalle.
Rannalta katsottuna lähestyvä lentokone näyttää siltä kuin se saattaisi minä hetkenä hyvänsä syöksyä päälle ja ylittää auringonpalvojat vain juuri ja juuri. Tämä on mieleenpainuva kokemus.
Laskeutuvat koneet eivät ole ainoita, jotka aiheuttavat härdelliä rannalla. Lähtevän koneen turbiinien jylläys ja lähtökiihdytys puhaltavat rannalle valtavalla voimalla. Silloin voit joko vetäytyä sivummalle tai harjoitella hiekkamyrskyssä selviytymistä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että suurimpien koneiden lähtiessä lentoon, ilmavirta on sen verran voimakas, että kevyemmällä elopainolla varustetut turistit saattavat ihan oikeasti kokea pienen ilmalennon. Jos et usko, katso tämä video Iltalehden sivuilta.
Jumbo on se kone, jonka kaikki Maho Beachilla kävijät toivovat näkevänsä. Jumboja ei kuitenkaan käy Maartenilla joka päivä, mutta kyllä seuraavaksi suurin konetyyppikin, nelimoottorinen A340, tekee ihan hyvän vaikutuksen.
Mielestämme haaveet on tehty toteutettaviksi. Tämä paikka oli ollut Tomin haavelistalla kauan. Vuonna 2010 tammikuussa kävimme siellä Karibian risteilyn yhteydessä. Siksi kuvatkin ovat jo vanhoja ja taso pokkarilaatua, koska järkkäriä emme tuolloin vielä omistaneet. Kuulema haaveissa olisi lähteä uudelleen Maartenille. Tällä kertaa viikoksi. Olen luvannut uhrautua ja lähteä mukaan seuraksi. ;)


Miten Saint Maartenille pääsee?


Laivalla. Suurin osa turisteista käy saarella Karibian risteilyn yhteydessä kuten mekin. Sesonkiaikana Philipsburgin satamassa saattaa olla kolmekin laivaa samaan aikaan. Silloin myös Maho Beachilla on kaikkea muuta kuin rauhallista, ilman lentokoneitakin.

Lentämällä. Toinen vaihtoehto saapua tälle Karibian saarelle on luonnollisesti lentämällä. Lentoja löytyy yhdellä ja kahdella vaihdolla matka-ajan vaihdellessa 13-25 tunnin välillä. Skyscanner tarjosi marraskuulle edullisimpia lentoja 650 eurolla, mutta niihin saattaa tulla lisämaksuja.

Saaren monikansallisuuden ja kielisyyden vuoksi se tunnetaan nimillä St Maarten, St Martin, Sint Maarten, Saint-Martin, Saint-Maarten ja vielä muutamilla muilla versioilla. Samasta paikasta on kuitenkin kyse. 


Maho Beach on mielipiteitä jakava. Siinä missä tämä on toiselle unelmaranta, ei joku toinen lähtisi koskaan pilaamaan rantaelämystään lentokoneiden metelillä. Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

50 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Joo, mä luulen, että jotain tuolla voi joskus pelottaakin. :D

   Poista
 2. Huh. Vetää jotenkin sanattomaksi :D

  VastaaPoista
 3. Oli kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen ranta! Me käytiin myös toisella puolella saarta hienolla leijasurffirannalla, mutta muuten saari oli mielestäni melko mitäänsanomaton (jos Karibiasta voi käyttää sanaa mitäänsanomaton :). Jos Karibian saarista pitäisi valita minne menisin uudelleen, listalla ennen St Maartenia olisi useampikin saari. Karibia kun on täynnä upeita rantoja, ja lentokenttärantakin kerralla nähty. Kirjoittele ihmeessä lisää St Maartenilsta, jos olette löytäneet sieltä jotain muutakin hienoa! Mekin oltiin siellä nimittäin vain yksi päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mulla paljoa muuta kerrottavaa Maartenista ole. Philipsburg jäi oikeastaan näkemättä ja Marigotissa käytiin vain nopeasti käppäilemässä. Iltapäivä vietettiin sitten tuolla Maho beachilla. Ei mulla olisi mitään erityistä hinkua päästä juuri Maartenille uudelleen, mutta tuolle miehelle nuo lentokoneet on vähän keskimääräistä kovempi juttu. Tuskimpa kuitenkaan ihan lähivuosina ollaan sinne palaamassa.

   Poista
  2. No lentokonebongarille tuo ranta ei ole varmasti kerralla nähty :) Siinä jo syytä palata.

   Poista
 4. Ehdottomasti haluaisin kyllä nähdä paikan omin silmin, nuo kuvat ovat aivan uskomattomia! Kenties tuollainen päiväretki laivalla voisi olla juuri bueno niin ei joka päivä tarvitse peittyä hiekkamyrskyn alle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siinä olisi sitten sekin positiivinen puoli, että näkee aika monta muutakin saarta samalla. :)

   Poista
 5. Kyllähän tuo pitäisi käydä itse katsomassa vaikka hyvin taas kirjoitatkin :) Laitetaanpa listalle!

  VastaaPoista
 6. Hui! Olen kuullut paikasta monesti, mutta eniten mietityttää melu. Harvemmin lentokoneista mikään kovin hiljainen ääni lähtee.. Yritä siinä nyt sitten palvoa aurinkoa kun tärykalvot räjähtää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan puhtaaseen auringonpalvontaan löytyy todellakin paljon parempiakin rantoja :D Lentokoneiden melu on onneksi kyllä hyvin hetkittäistä eli ei tuollakaan mitään ihan jatkuvaa melua ollut.

   Poista
 7. Jos joskus pääsen Karibian risteilylle täytyy sen risteilyj olla sellainen että pysähtyy tuolla saarella :D ollut kauan aikaa haaveiden listalla.
  Toisaalta tuonne lentäminenkin vois olla ihan unohtumaton kokemus. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmissa on tosiaan puolensa ja puolensa :) Olisihan se hauska nähdä tuo ranta koneestakin käsin.

   Poista
 8. Oi oi, tuo pitäisi ehdottomasti päästä kokemaan! Karibian risteily on edessä parin kuukauden päästä, mutta tuolla ei harmi vaan pysähdytä tällä kertaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä seuraavalla kerralla sitten :) Kiva kuulla, että olet lähdössä Karibialle risteilemään.

   Poista
 9. Ihana! :) Mauritiuksella asuimme aika lähellä kenttää ja jumbot jyrähtivät muutaman kerran päivässä hotellin yhden rannan ylitse, mutta ei ehkä ihan noin matalalta. Minusta se oli vain kivaa! :)

  VastaaPoista
 10. Taas hienot kuvat. Minä ehkä mielummin valitsisin sen hiljaisen rannan lomailuun, mutta on varmasti huisa kokemus seistä vastakkain laskeutuvan lentsikan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä siinä hiljaisessa rannassa omat puolensa on. Sellaiselle on vieläpä helpompi päästäkin.

   Poista
 11. Tää on niitä kohteita joita on vaikee hahmottaa ennen ku ne on ite nähny! Hienoja kuvia joka tapauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ei sitä kokemusta oikein pysty kuvista täysillä välittämään :)

   Poista
 12. Jaa-a, olisi tuo ehkä päivän ajan mukava kokea, mutta muuten haluaisin lomaltani mahdollisimman vähän liikennettä, niin ilmasta kuin maaltakin :D Mutta olisihan tuo siisti nähdä. Ja olet kyllä kunnollinen puoliso, kun viikoksi uhraudut tuonne taas menemään :D

  VastaaPoista
 13. Jos paikan päälle sattuisin, niin ilman muuta kävisin bongaamassa kyseisen rannan. Noin muuten rantahaave on sellainen hyvin rauhallinen ja hiljainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että suurin osa ihmisistä on kanssasi samoilla linjoilla :)

   Poista
 14. Voi hurja :D Ois kyllä aika hienoa nähdä ja kokea tuo itsekin. Kuvatkin jo näyttävät niin siisteiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset joskus kokemaan tuon. Oli se kyllä aika makea paikka! :D

   Poista
 15. Mulle tää ois unelmaranta! Välillä käyn ihan suomessakin katselemassa lentokoneita Tuusulan lentokenttäkalliolla, missä niitä ei kovinkaan läheltä näe. Tää olis aika täydellinen paikka. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ties vaikka oltaisiin oltu Lemminkäisen kalliolla samaan aikaan :D Mekin käydään siellä aina silloin tällöin.

   Poista
 16. Apua kun näyttää pelottavilta noi lentokoneet!! :o En tosiaan tienny että tommonenkin biitsi on olemassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se ekojen isojen koneiden kohdalla aika hurjaa, kun näytti, että kone tulee vain päälle! :D

   Poista
 17. Tuo on kyllä raju paikka! Hieman ehkä kylmää ajatus olla noin lähellä laskeutuvaa konetta… Saattais tulla pupu pöksyyn odotellassa koneen laskeutumista lähes ylle :D -Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sitä oikein alkaa miettimään, niin mieluumminhan sitä olisi hieman sivussa, eikä suoraan siinä laskeutumislinjalla... Eli ei kannata miettiä! :D

   Poista
 18. Löysin vastavierailulle ja huh, täällä iskee matkakuume näköjään heti! :D Itse en ehkä viihtyisi pitkään tuolla rannalla, joskin olisihan tuo mukava kerran kokea. Muuten saari kuulostaa juuri sellaiselta paikalta, jonne olisi kiva vetäytyä lepäilemään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut matkakuumeen aiheuttamisesta! Vaikka kai se vähän on tämän blogin tarkoituskin ;) St Maartenilta löytyy kyllä rauhallisempiakin paikkoja.

   Poista
 19. Vau, hurjaa!!!! Tuolla olisi kiva käydä ottamassa kuvat, ja sitten kuten tuossa on muutama muukin kommentoinut, kadota jonnekin rauhalliselle rannalle piilottelemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että suurin osa tuolla käyvistä toimii juuri, kuten sinäkin tekisit! ;D

   Poista
 20. Vau, siis VAU! Heitin linkin välittömästi miehelle ja kyselin, että milloin lähdetään. :D Tämä pitäisi siis sisällyttää Karibian risteilyyn, sitten kun sellaiselle joskus päätyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah :D Jotenkin voisin kuvitella, ettei sun kovin paljoa tarvitse puhua miestäsi ympäri St Maartenin suhteen.

   Poista
 21. Tuonne on päästävä!! Viime talvena kävin Phuketin vastaavanlaisella rannalla mutta koneet eivät menneet läheskään noin matalalta. Se ilmavirta oli silti jotain älytöntä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan käyty tuolla samalla rannalla Phuketissa! Ihan vaan sillä erotuksella, että lentokonespottailijan pettymykseksi sieltä suunnasta ei laskeutunut silloin ainuttakaan konetta... :D

   Poista
 22. Tuolla rannalla pitänee käydä tammikuussa :). Risteily on tulossa ja laiva käväisee tuolla saarella. Pikku hiljaa pitää alkaa miettimään, mitä missäkin paikassa haluaa nähdä.

  VastaaPoista
 23. Maho Beach on kyllä hieno, lähinnä lentokoneiden bongaukseen ja musiikista nauttimiseen. Rantahan on todella todella todella pieni, ja aina täynnä porukkaa :-) Itse olin vajaat pari vuotta sitten St. Maartenilla puolitoista viikkoa ja tuli käytyä Maho Beachillä muutaman kerran ihmettelemässä menoa - pienemmän suihkukoneen kivimyrskyn kävin tsekkaamassa aidassa roikkuen, niin 747 ja A340 lähdön jätin suosiolla väliin. 747 lähtö hajoitti seitsemän auton ikkunat, kun joku päätti pysähtyä tielle kiitoradan taakse ja loput autot jäi jumiin - tämä kertoneen tiivistetysti kivisateesta tehon :-D

  Itse pidin St. Maartenista ja voisin mennä sinne uudelleenkin. Philipsburgissa risteilijöiden lähdettyä on iltaisin mukavan rento tunnelma eikä mitään tietoa päivän hulinasta - pahimpina päivinä 11 risteilijää käy satamassa. Pohjoispuolella Ranskan alueella on sitä vastoin varsin kivoja pikkukyliä, missä on erinomaisia ruokapaikkoja. Samalla reissulla käymäni Curacao häviää St. Maartenille aika reilusti, vaikka etukäteen olisin olettanut toisin päin. Uskoisin, että St. Maartenilla merkitsee aika paljon se, mihin päin saarta majoittuu, jos siellä on pidemmän aikaa. Maho Beachin lähistöllä olevat alueet on pahinta turistialuetta samoin kuin Philipsburg päivisin.

  VastaaPoista
 24. Linkitin tämän omaaan Maho Beach postaukseen: http://kohteenamaailma.fi/karibia/maho-beach/

  VastaaPoista

Kysyä saa ja kommentit on toivottuja :)