Sisällön tarjoaa Blogger.

Aruba - One Happy Island

Turkoosia vettä ja valkoista rantaa silmän kantamattomiin. Värikkäitä kaloja, lämpö ja kirkas auringonpaiste. Siinä oli ennakkokäsitykseni Arubasta. En ollut väärässä.
Aruba ja muut ABC-saaret (Bonaire ja Curacao), ovat olleet mielestäni erittäin kiinnostavia aina siitä lähtien, kun ensimmäistä Karibian risteilyämme varatessa tutustuin Karibian saariin tarkemmin. ABC-saarista lukiessani päätin, että sinne on vielä päästävä. Etenkin Aruba kuulosti mielestäni täydelliseltä paratiisilta. Pystyin näkemään itseni lillumassa täydellisen kirkkaassa vedessä värikkäiden kalojen ympäröimänä. Kun sitten onnistuimme vuonna 2011 nappaamaan huippuhalvat lennot Caracasiin, Venezuelaan, jatkoimme sieltä matkaamme lentäen Curacaon kautta Aruballe. Matka oli pitkä, mutta palkitseva.
Aruban suurimmat tulonlähteet ovat historian saatossa tulleet kullasta ja öljystä. Tänä päivänä kullat on jo kaivettu ja saarella panostetaan eniten turismiin. Se onkin noussut pääelinkeinoksi, eikä sitä voi olla huomaamatta. Siinä missä suomalaiset ryntäävät talvisin Kanarialle, jenkit lentävät Karibialle. Vain neljäsosa turisteista tulee USA:n ulkopuolelta. Suomalaisille Aruba on houkutteleva häämatkakohde.

Me vietimme Aruballa viikon. Majoituimme yhdelle suosituimmista rannoista eli Palm Beachille. Ranta oli marraskuussa yllättävän rauhallinen siitä huolimatta, että se on täynnä toinen toistaan hienompia hotelleja.
Meidän hotellimme Brickell Bay Beach Club ei sijainnut varsinaisesti rannalla, vaan sen ja rannan välissä kulki tie. Rantaan oli matkaa noin 200 m. Tuo kolmen tähden siisti hotelli täytti kuitenkin vaatimuksemme ja sopi paremmin sen hetkiselle matkabudjetillemme kuin rannan hotellit. Esimerkiksi viiden tähden hotelli Ritz-Carltonissa perushuoneiden hinnat ovat yli 500 € yöltä. Me maksoimme saman verran viikon majoituksesta. 
Hotellillamme oli allasalue, joka oli marraskuussa hyvin tyhjillään. Pusikoissa rapisteli monen kokoisia iguaaneja ja välillä ne tulivat kivetykselle ottamaan aurinkoa. Se mistä eniten ilahduin hotellialueella, oli kuitenkin yllättäen lentävä ja hyvin vikkelä liikkeissään. Hotellin työntekijöillä oli hauskaa, kun hyppelehdin pusikosta toiseen tämän ihastuttavan kolibrin perässä.
Iguaanit (vai onko tämä leguaani ja mitä eroa niillä on?) olivat upeita ilmestyksiä ja niitä näkyi paljon.
Jos satut kuulumaan siihen ihmisryhmään, jota nämä liskot kammoksuttavat, voit silti matkustaa huoletta Aruballe. Voin vakuuttaa, että ne pelkäävät sinua enemmän kuin sinä niitä ja väistävät ihmistä hyvin tehokkaasti. Minulta jäi monta ihanaa yksilöä sen vuoksi kuvaamatta.
Länsimaisuutta ja palveluja


Aruba kuuluu Hollannille, mutta on itsehallintoalue. Saari on Karibian saareksi hyvin länsimainen. Kaikki toimii ja esimerkiksi hanaveden kerrotaan olevan maailman puhtainta. Me ainakin joimme sitä ilman mitään vatsavaivoja. Palvelu saarella on hyvää ja kaikki tuntuvat puhuvan englantia. Palm Beachilta löytyy kaikki palvelut mitä tarvitset, oli se sitten snorklausretki tai ruokaa. Rannan tuntumassa on paljon ravintoloita ja kauppoja. Jos kaipaat iltaelämää, kasinoa tai näyttäviä esityksiä, niitä löytyy suurista hotelleista. Oikeastaan ainoa mitä Palm Beachilta ei löydy, on aito arubalaisuus. Olet turistikylässä. Me koetimme karistaa sen taaksemme suuntaamalla bussilla Aruban suurimpaan kaupunkiin, Oranjestadiin.

Viikoksi hotelliin matkustavat turistit eivät ole ainoita, jotka saarelle tulevat. Suuri osa Aruban turisteista nimittäin lipuu saarelle suurten risteilijöiden kyydissä. Oranjestadissa käy päivittäin tuhansia risteilymatkustajia. Osa jää kaupunkiin, osa suuntaa retkille.
Varakkaille turisteille löytyykin satamasta ostoskeskus, jonka kaupat huutavat luokseen merkkilaukkuja ja kalliita vaatteita rakastavia shoppailijoita. Ostoskeskukseen pääsee sisälle asti myös veneelle. Tottakai.
Huolimatta runsaasta turismista, Oranjestad on ihan mukava kaupunki. Siellä on hauskan näköisiä rakennuksia ja letkeä tunnelma. Ei siellä päivää enempää aikaa saisi kulutettua, mutta kyllä siellä muutaman tunnin mielellään kävelee. Suosittelen erityisesti iltakävelyä, jolloin risteilymatkustajat ovat jo laivan kannella vilkuttamassa, eivätkä kaduilla tien tukkeena.
Kävimme alla olevan pinkin rakennuksen ravintolassa syömässä ja terassilla oli ihana nautiskella merinäköalasta. Hintataso ravintoloissa oli samaa luokkaa kuin Jenkeissä eli hieman Suomea edullisempi. 
Palm Beachilla oli mukava käydä uimassa ja ihan vain kävelemässä. Iltaisin katselimme siellä rapujen vilistystä ja nautimme upeista auringonlaskuista. Emme kuitenkaan osaa oikein olla paikallamme ja haluamme nähdä matkakohteista muutakin kuin ne turistikylät. Siksi vuokrasimmekin parina päivänä auton ja huristelimme ympäri saarta. Mitä kaikkea muuta ihanaa Arubalta löytyykään, siitä lisää myöhemmin. Saaren virallinen motto - One happy Island - pitää kyllä paikkansa.


Lennot Amsterdamin kautta


Suomesta helpoin lentoyhteys Aruballe on Hollannin kautta. KLM:n kyydissä pääsee Helsinki-Vantaalta Aruballe yhdellä vaihdolla Amsterdamissa. Matka-aikaa tulee vaihtoajasta riippuen 16-30 tuntia. Katsoin huvikseni hintoja ja edullisimmillaan lentoliput turistiluokassa tällä reitillä olivat marraskuulle 760 euroa. Joulukuussa hinnat pomppaavat 1000 euron kieppeille.


Edellisessä postauksessani arvuuttelin mistä matkakohteesta on kyse. Oikean vastauksen arvasi Lucky Traveller Merja, eikä varmaan vähiten siitä syystä, että hänkin on vieraillut tuolla iloisella saarella. Hauska sattuma on, että myös hän kirjoittelee samaan aikaan samasta kohteesta. :)


28 kommenttia

 1. Tää ei tehnyt hyvää mun matkakuumeelle mutta siitä huolimatta, oli kiva lukea :-)

  VastaaPoista
 2. Just kattelin lentoja tuonne ;)

  VastaaPoista
 3. Minulla ja miehelläni oli suunnitteilla 20 yhteisen vuoden kunniaksi ensi vuodelle Karibian risteily. Anoppi teki koeluonteisen lasten hoidon ja totesi, että hän ei selviä poikiemme vauhdissa kahta viikkoa. Nyt on vähän Karibia-kuvien katselu kuin puukkoa kääntäisi haavassa. Toisaalta on niin kiva katsella kuvia ja ajatella, että ehkä sitten joskus myöhemmin pääsemme sille risteilylle.

  Ja toki aplodien ja ennakkokiitosten kera suitsutamme anopin päätöstä, että viikon loman hän pärjää hurjapäätriomme kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä te varmasti ehditte Karibian risteilylle vielä myöhemminkin. Onhan se viikkokin kahden kesken matkalla varmasti luksusta :) Ihanaa, että on hoitoapua.

   Poista
 4. Jännitin vähän etukäteen niitä iguaaneja, mutta ihan hauskojahan ne olivat ja kumminkin aika hitaita liikkumaan. Lintubongarimieheni kävi saaren sisäosissa linturetkellä ja oli hyvin tyytyväinen siihen, hän näki samalla muitakin eläimiä ja niitä karuja maisemia. En oikeastaan kirjoita blogissani Arubasta tänään muuta kuin sen, että se on "matka-aakkosteni" A ja pari kuvaa. :) Postaan kuvia joskus myöhemmin syksyllä. Me asuttiin Eagle Beachillä, joka oli minusta aika paljon rauhallisempi alue kuin Palm Beach. Jokaiselle löytyy siis jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin, että olin käsittänyt hieman väärin sen sinun ennakkospiikkisi tulevasta postauksesta ja se käsittelikin aakkosia vähän laajemmin eikä vain ABC-saaria. :D No ei se mitään.

   Eagle Beach taitaa tosiaan olla rauhallisempaa aluetta. Me ei käyty siellä, ajettiin vain ohitse.

   Poista
 5. Aruba oli yksi vaihtoehto tulevalle häämatkallemme, mutta olisimme varmasti halunneet yhdistää sen johonkin muuhun paikkaan ja sitten olisimmekin tarvinneet enemmän lomaa kuin 1,5 viikkoa. Aruba jää siis vielä odottelemaan "parempia aikoja" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltiin Aruballa viikko ja sitten pari yötä Caracasissa. Olihan se tosi lyhyt aika, mutta saatiin niin halvat lennot (250 €), että lähdettiin noin lyhyelle matkalle.

   Poista
 6. Oih iguaaneja! Niitä muistan meidän reissulta :) Voitin tosiaan eBookersilta lennot viime marraskuussa Karibialle ja sain valita joko Aruban tai Curacaon. Valitsin googlettamisen jälkeen Aruban ja tammikuussa vietettiin siellä miehen kanssa viikko. Onhan se paratiisi, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Kermaisen kuohkeaa hiekkaa, ne auringonlaskut, miellyttävä tuuli, ja niin rauhallista. Todellakin uskomaton häämatkakohde. Lapsiperheitä en tainnut nähdä muutamaa enempää. Mutta me emme tule palaamaan Aruballe mitä todennäköisimmin. Siellä ei ollut mitään tekemistä! Muutamatkin hermoromahdukset saatiin taltutettua sillä, että hotellillamme Eagle Beachin kupeessa oli hyvin varusteltu kuntosali. Yhdeksi päiväksi lähdimme saarikierrokselle ja se verotti matkakassaa suunnattomasti. Aktiviteetit siis olivat hyvin harvassa ja nekin vähän olivat superkalliita. Olispa ollut edes patikkapolkuja mutta ei. Kuitenkin ihan huippua että Karibia on koettu! Kuuba tai Jamaika vois olla kiinnostavampia vaihtoehtoja jos tulee lähdettyä uudelleen :)) Mutta oi, sun kuvat on niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aruba on tosiaan isoin ABC-saarista, joten sieltä pitäisi löytyä eniten tekemistä :D Eipä tuolla hotellialueiden luona mitään rannalla makoilua kummempaa tekemistä ollutkaan. Sen takia mekin vuokrattiin pariksi päiväksi auto ja sitten sitä tekemistä onneksi löytyi :) Mutta en usko, että mekään tullaan enää uudestaan Aruballe palaamaan ellei sitten Karibian risteilyn muodossa. On se sen verran pieni saari, että se on viikossa nähty.

   Poista
 7. Upea toi viimeinen auringonlasku kuva! Mä vietin päivän juuri Oranjestadissa kun oltiin Karibian-risteilyllä ja niinkuin sanoit, päivä kyllä riitti siihen ihan hyvin :) Varmasti olisi ollut kiva nähdä saarta hieman enemmänkin mutta päädyttiin silloin vaan jäämään pääkaupunkiin. Se oli kyllä ihan hurmaava paikka mutta itselle jäi sellainen fiilis ettei sinne tulisi luultavasti enää palattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oranjestad on tosiaan ihan kiva paikka, mutta varsinainen Aruba on mun mielestä ihan muualla. Tai ainakaan itselleni ei nuo Karibian kohteet ole sellaisia, että haluaisin niissä varsinaisesti viettää aikaa kaupungilla kuin max puoli päivää. Mutta ymmärrän erittäin hyvin, että:
   a) risteilyllä ei tule joka satamassa lähdettyä satamakaupunkia pidemmälle.
   b) kaikista paikoista ei vain voi tulla sitä fiilistä, että "tänne haluan vielä palata".

   Poista
 8. Kirjoittele ihmeessä lisää Arubasta! Nyt näyttää siltä, että joulun matkakohteeksi valitaan Barbados (josko mieskin kerran saa valita kohteen;). Jossain vaiheessa varmaan tuo eteläinen Karibia tulee kuitenkin käytyä katsomassa. Jos ei pidemmäksi aikaa jollekin saarista, niin sitten risteillen useampi saari yhdellä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah :D Niinhän se menee, että pariskuntana matkaillessa välillä kohteen valitsee itse ja joskus taas joku muu. Kyllä Arubasta on tulossa vielä pari postausta lisää.

   Poista
 9. Ihanan näköinen paikka, ja aika tyhjää kuitenkin rannalla turistimaisuudesta huolimatta. Teidän hotelli muuten näytt ainakin ulkoapäin tosi kivalta ja sympaattiselta.

  Ja yhdyn Lauran mielipiteeseen, ihan mieletön tuo auringonlaskukuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei tuolla rannalla tosiaan liiaksi tungosta ollut. Liekö porukka viettänyt aikaansa tuolla hienojen hotellien allasalueilla vai olikohan niin, että marraskuu ei vielä ollut ihan vilkkainta kautta. Meidän hotelli oli tosiaan ihan kiva. Huonekin oli äskettäin rempattu. Ei mitenkään luksus, muttei mitään valittamistakaan minkään suhteen :)

   Poista
 10. Olipa kiva lukea matkakertomuksesi, Siitä onkin kauan kun siellä viimeeksi kävin. Täältä New Yorkista on niin helppoa livahtaa Kariabialle. Ensimmäisen kerran kävimme 70-luvulla ja saari oli silloin aika hiljainen, turismi vasta kasvamassa. Muistaakseni rannalla oli neljä, jos sitäkään, isoa hotellia. Maarit tuolla ylhäällä mainitsi lasten vahäisyyden, mutta saari on heitäkin täynnä koululomien aikana. Kaunit kuvat sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olipa hauska lukea tälläinen kommentti. Miten ihanaa bloggaaminen onkaan, kun voi jopa kuulla millaista matkakohteessa on ollut yli 40 vuotta sitten! Aikamatkailu olisi hauskaa. Tosin en tiedä huvittaisiko sitä aina palata takaisin nykyisyyteen. ;)

   Poista
 11. Voi että nää tein postaukset on kivoja!!! Pari kysymystä Arubasta olis. 1. Voiko siellä snorklailla ihan rannalta käsin vai tarviiko lähtä veneellä/laivalla kauemmas? 2. Nuo gekot mie just just siedän, mut kärmeksiä en oikein. Näkyikö siellä niitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Parhaat snorklauspaikat taitaa olla kauempana merellä. Ainakaan Palm Beachilla en muista nähneeni kuin pari snorklailijaa. Seuraavassa postauksessa on kyllä luvassa ainakin yksi rantavinkki, jossa voi snorklailla heti rannasta käsin.

   Käärmeitä ei nähty. Kyllä saarella pari käärmelajia asustaa, mutta turistialueilla niitä ei kuulema näe oikein koskaan ja muuallakin hyvin harvoin. Rehellisesti sanottuna ei tullut mieleenkään varoa, kun käppäiltiin ties missä kivikossa. Ehkä puoli vuotta Australiassa sitä ennen oli tehnyt tehtävänsä :D Suomessa koirien kanssa liikkuessa pelkään kyllä käärmeitä, mutten omasta, vaan koirien puolesta.

   Poista
 12. Oi, Aruba, me kävimme siellä 2008. Vuokrasimme huvilan kahdeksi viikoksi, oli hyvä ratkaisu. Oma uima-allas oli tarpeen ihanassa lämmössä. Auto kyllä piti olla sitten vuokralla, mutta sitten pääsikin vähän liikkumaan ja tutkimaan koko saaren. Pieni matkakertomus kuvineen: http://www.katinsivut.com/aruba08.html

  VastaaPoista
 13. Kiitos kommentistasi ja linkistä. Kävin lueskelemassa teidän matkastanne :) Tuo huvilan vuokraus onkin todella hyvä vaihtoehto, jos matkaan lähtee enemmän kuin kaksi ihmistä.

  VastaaPoista

Kysyä saa ja kommentit on toivottuja :)