Sisällön tarjoaa Blogger.

Uusivuosi Riossa

Aika: vuodenvaihde 2012-2013
Paikka: Rio de Janeiro, Brasilia

Jos rakastat näyttäviä ilotulituksia, Rion uusivuosi on sinua varten. Kaupanpäällisiksi saat tosin pari miljoonaa juhlijaa mukaan ja selvästi ohuemman lompakon tai pienempi numeroisen pankkitilin saldon. Ihan miten haluaa ajatella. Tuo kokemus tulee kuitenkin jäämään mieleesi pitkäksi aikaa (ellet sitten innostu nauttimaan liikaa kuplivia juomia). Uusivuosi Riossa on kuuma, erilainen, värikäs ja unohtumaton.

Rauhallinen rantalomakohde?


No ei ihan. Hotellimme oli parin korttelin päässä neljän kilometrin mittaisesta Copacabanasta, joka on Ipaneman ohella Rion tunnetuin ranta. Kävimme fiilistelemässä siellä uudenvuoden aattona (kävimme kyllä muinakin päivinä). Valmistelut illan ilotulitusta varten olivat täydessä käynnissä ja ihmiset iloisella tuulella. Mutta tekikö mieli mennä rannalle lekottelemaan tai uimaan?


Oikeastaan ei...Käsitykseni upeasta rannasta on lähes autio, turkoosia vettä ja tyyni poukama. Sellaisen paratiisin olemme löytäneet esimerkiksi Arubalta, Caymansaarilta ja Thaimaasta. Riossa on paljon nähtävää ja Copacabana yhtenä vuoden ruuhkaisimmista päivistä oli myös sitä - nähtävyys. Sen sijaan se ei herättänyt pienintäkään halua pulahtaa veteen miljoonan muun kanssa. Etenkään, kun olin lukenut, etteivät paikalliset mielellään ui Copacabanalla, koska se on niin likainen. 

Iltaa varten oli jo esiintyjien lava pystytettynä.


Ja melkoinen arsenaali sairaanhoitokalustoa rantatien varressa valmiustilassa.


Vetäydyimme hotellille ja pimeän tullen kiipesimme hotellin katolle sen vaatimattomalle uima-allasalueelle. Vaikka allas ei ollut kummoinen, näkymät sieltä olivat hyvät. Näytti melko uskomattomalta, kun huomasimme rantaan ilmestyneen viitisen isoa risteilijää, joilla risteilyllä olijat odottivat illan ilotulitusta varmasti yhtä paljon kuin mekin. Valitettavasti kuvaustaidoillamme ei kameraan tallentunut pimeällä niistä yhtään hyvää kuvaa. Sen sijaan lähitaloissa uuttavuotta kattoterasseillaan juhlivia paikallisia kuvasimme paparazzin lailla ja saimme pari jotenkuten julkaisukelpoistakin taltioitua.


  
Takanamme näkyi valaistu jeesuspatsas.


Yhdentoista jälkeen suuntasimme rantahumuun muiden reveillonin odottajien seuraan. Copacabanan kadut olivat suljettuna liikenteeltä useiden korttelien matkalta, joten siellä sai kävellä vaikka keskellä katua. Olimme pukeutuneet paikallisten tavoin mahdollisimman valkoisiin vaatteisiin. Brasilialaisten uskomuksen mukaan etenkin mustaan pukeutuminen uutenavuotena tuo huonoa onnea koko seuraavan vuoden ajalle. Sellaista riskiä emme tietenkään halunneet ottaa. Samoin halusimme minimoida ryöstetyksi tulemisen riskit ja otimme mukaamme vain hotellihuoneen avaimen ja pienen pokkarikameran.

Rannan suuntaan oli menossa valtavat määrät ihmisiä. Rion yössä liikkuminen voi kuulostaa riskialttiilta touhulta, mutta ihmismassassa liikkuessa ei kyllä tuntunut lainkaan turvattomalta. Rannalla oli mielettömästi ihmisiä, mutta ranta on paitsi neljäkilometriä pitkä, niin myös todella leveä, joten ei ollut mitään ongelmaa mahtua sekaan. Musiikki soi, oli lämmintä ja ihmiset olivat hyvällä tuulella. Ennen vuoden vaihtumista ehdimme kuitenkin vielä todistaa erään paikallisen naisen seisaaltaan, shortsit jalassa virtsaamisen, mutta päätimme, ettei sitä muistettaisi enää seuraavana vuonna. Jostain syystä se kuitenkin jätti muistijäljen verkkokalvoilleni ja palautui mieleen nyt vuonna 2014.

Itse ilotulitus oli käsittämättömän upea. Ilotulitteet ammuttiin merellä olevista laivoista (ei kuitenkaan niiltä risteilijöiltä) ja niitä ammuttiin useiden kilmetrien matkalta. Ilotulitus kesti noin vartin ajan ja se oli toteutettu samassa rytmissä rannan suurista kaiuttimista soitettavan musiikin tahtiin. Olihan se erittäin ikimuistoista katsoa kun taivaalle ammuttiin noin 5-7 miljoonan dollarin edestä ilotulitteita. Valitettavasti vuosia vanha pokkari ei ollut paras mahdollinen tuon upean näytöksen taltioimiseen ja kuvien taso olikin tätä luokkaa.


Sen sijaan käännyinkin Youtuben puoleen ja löysin sieltä tämän kahden ja puolen minuutin pätkän, jossa on mielestäni osattu taltioida hyvin tuo uudenvuoden humu.Jos taas haluat nähdä koko ilotulituksen, niin alla pidempi ja kauempaa kuvattu video.Ilotulituksen päätyttyä suuntasimme takaisin hotellille. Jos olisimme olleet liikkeellä kaveriporukalla, olisimme varmaan jääneet rannalle bilettämään, mutta kahdestaan siihen ei ollut mitään erityistä mielenkiintoa. Lähistön yökerhoihinkin oli kuulema erittäin korkeat pääsymaksut, eikä rannalla hilluminen tuntunut turvallisimmalta vaihtoehdolta. Paluu hotellille oli kuin jostain pyhiinvaeltajien kulkueesta, kun kadut täyttyivät koko leveydeltä samaan suuntaan kulkevista valkoasuisista ihmisistä. Lämmintäkin riitti puolen yön jälkeenkin.


 Vinkkejä ja yhteenveto


Kallis, ruuhkainen ja upea siitä huolimatta. Majoitukset täyttyvät todella aikaisin, joten ole ajoissa. Helpointa on majoittua Copacabanalla, mutta paikalle pääsee tietenkin myös muilta alueilta. Iltapäivä viiden jälkeen Copacabanalle ei kuitenkaan enää käytännössä pääse autolla ja metrot ovat hyvin täynnä. Liput voi ja kannattaa ostaa ennakkoon. Takaisin kulkeminenkin on sitten myös oma juttunsa. Se tietenkin helpottuu sillä, että jää juhlimaan aamuun asti.  Isolla budjetilla matkustava voi myös majoittua Copacabanan rantahotellissa ostaa liput johonkin lähistöllä olevan ravintolan uudenvuoden bileisiin. Kattoterasseja ja isoja parvekkeita nimittäin löytyy.

Rion uuttavuotta pidetään yleisesti ottaen varsin turvallisena. Taskuvarkaita kuitenkin liikkuu väkijoukon seassa ja sen vuoksi mukana ei kannata pitää mukana mitään muuta kuin välttämätön. Taskuun kannattaa varata vain sen verran käteistä kuin tarvitsee ja muu omaisuus on hyvä jättää hotellin säilytyslokeroon.

Vertaan omassa päässäni Rion uudenvuoden ilotulitusta jatkuvasti Sydneyn vastaavaan, koska nämä ovat ne kaksi spektaakkelimaista ilotulitusta, jotka minulla on ollut ilo saada kokea. En kuitenkaan osaa laittaa niitä paremmuusjärjestykseen, koska ne ovat niin erilaiset. Riossa kaikki on vapaampaa ja ihmiset kokoontuvat laajalle alueelle. Sydneyssä on pienempiä rajoitettuja alueita ja kaikki on länsimaiseen tapaan hyvin säädeltyä. Itse ilotulitukset ovat kuitenkin molemmissa pitkiä ja vaikuttavia. Turvallisuuden puolesta ja rakkaudesta Australiaa kohtaan lähtisin kuitenkin mieluummin uudestaan katsomaan Sydneyn uuttavuotta kuin Rion.


Uuden vuoden päivä Ipanemalla


Aloitimme vuoden 2014 suhauttamalla taksilla Rion toiselle parhaiten tunnetulle rannalle eli Ipanemalle. Kävimme ensin ostoskeskuksessa, jonka piti olla auki. No olihan se, mutta kaikki kaupat siellä oli kiinni. Kävelimme sitten rannalle 40 asteen paahteessa. Ipanemalla oli selvästi rauhallisempaa ja se oli mielestäni kauniimpi ranta.


 Kävelimme ympäriinsä ja näimme mm. hyvin jouluisen kaupan tai mikälie olikaan.


Monet Rion kaduista ovat hyvin vehreitä.


Palasimme uinuvalta Ipanemalta bussilla takaisin Copacabanalle. Olimme muutaman päivän aikana käyttäneet kaupungin julkista liikennettä muutenkin liikkuessamme hotellilta muutamien kilometrien päässä olevaan ostoskeskukseen. Se aukesi iltapäivällä ja kävimme vielä kiertelemässä kauppoja ja syömässä. Takaisin hotellille tullessa bussi hajosi kesken kaiken ja jouduimme hyppäämään kesken kyydin pois.


Rion turvallisuus


Emme jaksaneet jäädä odottelemaan seuraavaa bussia, vaan kävelimme loppumatkan hotellille. Kadun kulmissa oli paljon poliiseja. Muutenkaan emme kokeneet mitään uhkaavia tilanteita. Fakta on kuitenkin, että Riossa ei ole täysin turvallista. Turistit ovat helppoja ryöstökohteita, koska he eivät useinkaan jää maahan todistamaan rikollisia vastaan. Ryöstöt voivat olla väkivaltaisia. The Washington Post ohjeistikin ennen Jalkapallon MM-kisoja ryöstön kohteeksi joutuvia turisteja olemaan huutamatta. Vastarintaa ei kannata tehdä, koska sillä voi olla kivuliaat seuraukset.

Ennen matkaa kuulin mm. tutulta poliisilta, että kaksi hänen kollegaansa oli ryöstetty heti ensimmäisenä iltana. Toinen tutun tarina taas kertoi vaihdossa olleesta tytöstä, joka oli vuoden aikana ryöstetty kolme kertaa. Äskettäin Tomin kaverilta oli ryöstetty kamera Riossa heidän viimeisenä lomapäivänään. Yleinen ohje on näyttää rantapummilta, jolla ei ole mitään varastettavaa. Vaikka monille onkin suuri houkutus näyttää lomakuvissa mahdollisimman edustavalta ja pitää käsipuolessa jotain superkallista merkkilaukkua, ei sellaisen kanniskeleminen ole väkivaltaisista ryöstöistä tunnetussa kaupungissa järkevää.

Minulla ei olekaan Riosta oikein mitään muuta negatiivista sanottavaa kuin turvallisuustilanne. Kaupunki on muuten oikein mahtava lomakohde ja siellä riittää nähtävää. Arvostan kuitenkin perusturvallisuutta ja etenkin sitä, ettei sitä tarvitsisi miettiä jatkuvasti. Sen vuoksi olen tyytyväinen, että Rio on nyt nähty. Hieno se olikin!

Tässä vielä linkit aiempiin Rio-postauksiin:
Corcovado-vuorella Riossa
Ihania eläimiä Rion kasvitieteellisessä puistossa
Rio de Janeirossa Sokeritoppavuorella


20 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen postaus, ja upean näköisiä kuvia! Mullakin on haaveena nähdä vielä joskus Uuden Vuoden aaton ilotulitukset jossain lämpimässä maassa vastapainona Suomelle, kun pakkanen alkaa nipistellä nenänpäätä ja varpaita viimeistään torilta poiskävellessä :) Tuohon aikaan vuodesta tosin melkein poikkeuksetta joka paikassa on hinnat korkealla ja reissu kannattaisi todennäköisesti varata ja suunnitella hyvissä ajoin etukäteen.

  Mua askarruttaa myös Rion yleinen turvallisuustilanne, jonka sanotaan ehkä jokseenkin parantuneen tässä jalkapallokisojen ja tulevien olympialaisten myötä. Mutta silti suunnitelmana on näyttää lokakuisella reissulla enemmän tai vähemmän rantapummilta - onneksi ei ole tapana muutenkaan julkaista blogissa sen kummemmin vaikkapa asukuvia! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, että halpaa ei taida olla missään missä näyttäviä uudenvuoden ilotulituksia järjestetään. Sydneyssä meillä oli onneksi ilmainen majoitus, kun olimme viikon talonvahteina :) Toivottavasti tosiaan tuo Rion turvallisuustilanne on saatu / saataisiin paranemaan, koska se on muuten tosi ihana kaupunki. Sulla tulee varmasti mahtava reissu - rantapummin asussa :D

   Poista
 2. Hitsi mikä määrä ihmisiä tuolla rannalla :)

  VastaaPoista
 3. Tätä oli kiva lukea! Mulla on ollut haaveena Rio siitä lähtien, kun ystäväni kanssa kuulimme lontoolaisessa yökerhossa Barry Manylow'n biisin Copacabana. :D en tiedä miksi tuo biisi teki niin vaikutuksen, mutta se soi aina meidän illanvietoissa ja varsinkin näin kesällä grillatessa.... kohtuullisen täynnä tuo biitsi.

  Aina on ollut tietysti Brasilian kohdalla tuo turvallisuus mielessä, siitä oli kiva saada mielipide.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, oli pakko kuunnella tuo biisi :D Se ei tuon nimen perusteella sanonut mitään, mutta olenhan mä sen kuullut monta kertaa. Copacabana on tosi legendaarinen ranta. Mutta ei se loppupeleissä mun mielestä ole sen kummoisempi kuin muidenkaan isojen rantakaupunkien biitsit. Enemmän Riosta upean tekee kokonaisuus ja miten mielettömällä paikalla kaupunki on.

   Poista
 4. Voi apua tota ihmismäärää!! Mä olen käynyt Brasiliassa kerran, ja itse myös kuulin _ihan kaikkien_ tulleen ryöstetyksi, mutta hyvin pärjättiin. Kyllä se turvallisuus ja sen miettiminen jatkuvasti vie kuitenkin vähän terää siltä lomalta, mutta muuten aivan ihana maa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ranta oli kyllä aivan tukossa :D Brasiliassa olisi kyllä niin paljon nähtävää ja lähtisin sinne mielelläni isojen kaupunkien ulkopuolelle kiertelemään eri paikkoja. Luonto ja eläimet siellä on jotain ihan käsittämättömän hienoa.

   Poista
  2. Niin, ja maailman parhaat hedelmät!! Käsittämätön määrä, ja jopa kymmeniä sellaisia, joille ei edes ole suomenkielistä nimeä olemassa...slurps! :D

   Poista
 5. Joo todellakin, apua tuo massa! Ja nuo aallot. Meikä on vähä aaltokammonen, koska ne on ollu kovin vihamielisiä mua kohtaan lähiaikoina :D Suunnitelmissa olis myös täällä E-Amerikan reissu Brasilia-Argentiina-Chile-Peru akselilla ja oon miettiny kovasti noita turvallisuusjuttuja.. niinku varmaan kaikki muutki, jotka on kauhutarinoita kuullu. Itse oon aina haaveillu uudesta vuodesta Nykissä, mutta menishän se tuollakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen käynyt kaikissa muissa noissa neljästä Etelä-Amerikan maassa paitsi Chilessä. Peru oli mun mielestä hyvin turvallisen tuntuinen maa. Onhan sielläkin toki alueita ja paikkoja, jonne ei ehkä kannata mennä heiluttelemaan lompakkoa kädessä, mutta yleisesti ottaen se on tosi ihana maa, jossa on ihania ihmisiä. Argentiinasta Suomeen muuttanut tuttuni on kertonut Argentiinan olevan hyvin vaarallinen maa, mutta itselleni ei ainakaan jäänyt sellaista mielikuvaa. Toivottavasti pääset lähtemään tuolle reissulle, se tulee olemaan upea (ja itse lähtisin 100 kertaa mieluummin Etelä-Amerikkaan kuin vuodeksi Nykiin)!

   Poista
 6. Täälläkin on mietitty Rioa matkakohteena useita kertoja, mutta se on helppo lykätä hamaan tulevaisuuteen turvallisuustilanteen vuoksi. Lomalla ei ole mukava miettiä turvallisuutta joka ainoassa pikkujutussakin kuten tuolla ilmeisesti pitää tehdä. Allekirjoitamme täysin sanasi perusturvallisuudesta ja sen, että sitä ei pitäisi joutua lomalla liikaa miettimään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että loma on niin arvokasta, että siitä haluaisi nauttia ihan 100%:sesti. Pelko ryöstöstä hieman rajoittaa nauttimista. Riossa on kuitenkin paljon täysin turvallisia paikkoja ja esimerkiksi noissa käymissämme turistikohteissa (Corcovado, Sokeritoppavuori ja kasvitieteellinen) saa kyllä rentoutua ihan täysillä. Niissä ei tarvitse vilkuilla olan yli. Lähinnä minua valokuvauksesta pitävää harmitti, kun kameraa ei uskaltanut kantaa mukana ihan joka paikkaan kaupungilla. Jäi Rion valokuvaus vähän vaillinaiseksi.

   Poista
 7. Todella mielenkiintoinen postaus monestakin syystä! Uudenvuoden viettäminen ulkomailla on kiehtonut jo piiiitkääään, mutta vielä en ole sitä päässyt toteuttamaan. Ehkä sitten tänä vuonna, who knows :). Mutta Rio ei ole kertaakaan käynyt mielessä uudenvuoden vietossa :O. Jotenkin aina on ollut mielessä vain New York, Hongkong ja Sydney :). Mutta upealtahan tuo vaikuttaa Riossa.

  Pakko kuitenkin myöntää, että Sydney taitaa viedä voiton minunkin kohdallani, vaikken edes ole kumpaakaan kokenut. Järjestäytynyt länsimaalaisuus houkuttelee enemmän kuin taskuvarkaita täynnä olevat väkijoukot (hieman kärjistäen). Kiva, että puhuit myös tuosta turvallisuusaspektista, sillä se on mietityttänyt monia kertoja. Rio olisi mahtava matkakohde, mutta jotenkin se turvattomuus vain häiritsee ehkä liikaa. En usko, että voisin lomailla siellä tarpeeksi rauhallisin mielin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tykkäsit :) Me ollaan oltu uutenavuotena myös New Yorkissa, mutta se on kyllä ihan ylihypetettyä. Aika plaah kokemus suoraan sanottuna. Sydney on ihan paras!

   Poista
  2. En usko, että menisin Times Squarelle katsomaan "palloa", vaikka olisinkin siellä tuohon aikaan :). Jotenkin tuntuu, ettei kyseinen kaupunki todellakaan ole se paras paikka uutenavuotena, mutta silti haluaisin testata sitä (mutta kiitos vinkistä) :). Mutta Sydney ja Hongkong ovat ehdottomasti ne ykköspaikan pitäjät!

   Poista
 8. Ai kauhia, miten paljon ihmisiä :D

  VastaaPoista
 9. On kyllä niin täysi ranta ettei sinne olisi tainnutkaan enää mahtua sekaan :D Ihana lukea näitä tekstejä, Brasilia on ollut haaveissa jo pitkään :)

  VastaaPoista
 10. Voin suositella Singaporen uudenvuoden ilotulitusta. Oli kyllä todella näyttävä ja mahtava :)

  VastaaPoista
 11. Mä otin viime uudenvuoden vastaan Sansibarilla. Ei sormien palelluttamista raketteja sytyttäessä, ei hytisemistä ulkona, ei pakollista kaljankittausta. Sen sijaan oli mahtavat bileet, hyvää musiikkia ja Tansanian hienoimmat ilotulitukset ^_^. Tykkäsin! Täksi vuodeksi oon jo varannut majoituksen Kendwalta ja sinne tulee Suomesta yks mun ystävä juhlimaan. Jess!

  VastaaPoista

Kysyä saa ja kommentit on toivottuja :)